Пестилът – е старинен руски деликатес познат още от
XIV век. В миналото е бил много скъп и трудно се намирал. Правен е бил с ябълкова
каша, мед и яйчен белтък. През 17 в. във Франция заменили медът със захар в
направата на пестила. И така се появил в сегашният си вид. Пестилът има
невероятен аромат. Някои казват че това е мармалад и че пестилът се прави само
от плод без захар – „сгъстена и изсушена плодова каша, към която не се
добавя захар или други подсладители и е традиционен занаят в Габрово от столетия”
. Но това си е въпрос на виждане.
Ето моята домашна рецепта за тази сладост.
Продукти: 1 кг сини сливи /измити и
изчистени от костилките/, 1 кг
различни видове ябълки /зелени, червени/, измити и почистени от семенната част, 1 кг захар, 1 с.л. пектин и 1 бр. ванилия по желание /може и малко настъргана лимонова
кора или лист индрише/ и 500 мл вода.
Начин на приготвяне: Нарязаните и почистени плодове слагаме в дълбока тенджера, наливаме 500 мл студена вода и добавяме ароматизатори по желание. Варим на умерен огън под похлупак докато омекнат – около 45 мин. След това пасираме всичко и прецеждаме през цедка. Трябва да се получи каша с гъстотата на боза.Сега е времето да сможим захарта, омесена с пектина, като бъркаме енергично с телена бъркалка. Връщаме в тенджерата и варим 25 мин на силен огън, при постоянно бъркане. Като започне да пръска сместа, намаляваме на умерен /слаб/ огън и доваряваме още 45-60 мин.. /Може да отнеме и повече време/. Трябва да се получи гъста консистенция – като се бърка с бъркалката да прави черта по дъното на съда в който се вари. Или сместа да пада от лъжицата на «едри парцали», а не на струйка. Насипете пестила в бурканчета, запечатайте и оставете да стегне.
Можете да го насипете в някаква форма, оставете го да изстине и покриете плътно с намазнена пергаментова хартия.
Съхранявайте на сухо, хладно и тъмно място. До 6 месеца може да се съхранява.
П.П. Ако варите по голямо количество от указаното по
горе, времето за сгъстяване след слагането на захарта се увеличава.
Добър апетит!
Леле, леле, при тези снимки с нетърпение очаквам да узреят сините сливи.................. :))))))
ОтговорИзтриванеМного ме впечатли споделеното с нас.Благодаря.
ИзтриванеБлагодаря! Поздрави!
ИзтриванеНаправо съвършен изглежда пестилът ти!!! И сложен на филийка с масло, съвсем ме размекна и огладни :) Сините сливи се задават... ще им се пробвам и аз :)
ОтговорИзтриванеУсмивка от мен!
Благодаря!
ИзтриванеАма ти Иване си цяла енциклопедия, бе! И такива вкусотии предлагаш.
ОтговорИзтриванеГолямо благодаря имаш. Поздрав!
Само поназнайвам някои работи от личен опит. Не съм Британика. Поздрави!
ИзтриванеПОЗДРАВЛЕНИЯ! - Не случайно, мъжете са най-добрите готвачи в света. Възхищавам се на блога Ви, на рецептите Ви и честичко им се наслаждавам. ;)
ОтговорИзтриванеБлагодаря! Поздрави!
ИзтриванеГоляма вкусотия! Директно заминава в "любими" Светла
ОтговорИзтриванеБлагодаря! Поздрави!
ИзтриванеА как се прави без захар
ОтговорИзтриванеНапишете в търсачката си "Габровски шоколад" и ще разберете. :)
ИзтриванеУспех!
Абе, Ванка, при теб постоянно е вкусно!! Голям изкусител си, поспри се малко, че започнах да завиждам на домашните ти!! Как само се грижиш за тях!!!
ОтговорИзтриванеПоздрави и приятен уикенд (сигурно пак ще измайсториш нещичко)!!
изглежда супер
ОтговорИзтриванеот доста време се каня да си направя
благодаря за рецептата
И аз благодаря за доверието!
ИзтриванеЧудесна рецепта...А може ли да ми кажете от тази доза какво количество излиза?
ОтговорИзтриванеЗдравейте!
ИзтриванеОколо 1.3 - 1.5 кг пестил. Успех!
Благодаря за споделената рецепта! В детството си, още помня пестила на баба ми.
ОтговорИзтриванеИ аз благодаря!
ИзтриванеПреди малко "остъклих" резултата от тази вкусотийка! Много Ви благодаря, че толкова подробно се описали всичко. Опитвала съм да направя нещо подобно...някога... и се бях отказала....ЗА ДЪЛГО... Но рецептата Ви е прекрасна! Още утре почвам втора доза. Спечелихте ме за фен!
ОтговорИзтриванеИ аз благодаря за доверието!
ИзтриванеЗдравейте - аз в момента го правя и дотук от опитване само много ми харесва - надявам се до края да го направя както трябва и да повторя дозата . Когато си купувах пектина продавачката ми каза че едно време по-същия начин баба й е правила пестил от дюли и каза че бил с невероятен вкус - мисля да опитам и с дюлите. Благодаря за споделената рецепта - жив и здрав!
ОтговорИзтриванеБлагодаря!
ИзтриванеВ блогът ми има няколко рецепти за пестил, включително и с дюли, в раздел "Зимнина".
Успех! Поздрави!
Един от любимите ми блогове е Вашия.
ОтговорИзтриванеБлагодаря Ви, че Ви има!
Диана
И аз БЛАГОДАРЯ за доверието! Поздрави!
Изтриванеa kak se izvajda ot formata
ИзтриванеПри мен е в стъклена или пластмасова форма. След като е готов, изстинал пестилът, отлепям внимателно краищата с помощта на нож. Около 0.5 см дълбочина и обръщам формата,леко тръскайки. Пестилът излиза.
ИзтриванеБлагодаря!
ОтговорИзтриванеПрез каква точно цедка се прецежда ? Ако е само от ябълки нужна ли е промяна в рецептата?
ОтговорИзтриванеПо широка, може и през железен гевгир. http://mlachkovshop.com/userfiles/productthumbs/thumb_1025.jpg
ИзтриванеМоже да се направи и само от ябълки, но ще бъде значително по мек пестила. Ще стои като мармаладът от ябълки който се продаваше едно време по магазините. Този в дървените сандъчета.
Имам и круши . Пробвали ли сте ябълки и круши ?
ОтговорИзтриванеЗдравейте! В раздел "зимнина" на блога има рецепта за "Пестил от ябълки, круши, сини сливи и праскови".
ИзтриванеУспех!
Благодаря!
ОтговорИзтриванеЗдравейте ! Искам да пробвам без захар, не знам със сини сливи и шипка дали ще се получи, като не забравяме пектина.Лимон,за тръпчивост. Бих искал компетентно мнение,иначе показаното е уникално!Благодаря предварително
ОтговорИзтриванеЗдравейте!
ИзтриванеБлагодаря!
Когато през 2005 г ходих в архитектурно-етнографски комплекс "Етър" - Габрово опитах такъв пестил без захар – плоски парчета. Запомних само че се прави от сливова каша и вода. 1 кг много добре узрели сливи и 1чаша вода /200 мл/. Вари се, след това се претрива през цедка и получената каша се вари още известно време докато се сгъсти. После се разстила на хартия за печене и суши в сушилня /слаба фурна на печката/.
Според мен няма да има проблем да добавите към сливовата каша и малка доза каша от шипки. Ако желаете да го направите трябва да сварите плодовете отделно и след прецеждането им през цедка да ги смесите. Не Ви съветвам да слагате лимон, но може да добавите пектин и аромати.
Прекрасни съвети - благодаря.Аз го изсушавам в тавичка посипвам орехи и завивам на руло.Овалвам рулото в пудра и завивам с хартия за печене.На хладно и сухо издържа повече от половин година.Реже се на охлювчета при поднасяне,но внуците не дочакват.Поздрав.
ОтговорИзтриванеЧудесна ви е рецептата, от години го правя по нея - пиша за да ви кажа, че издържа повече от година - увила съм го в готварска хартия и не е в хладилник. Режа колкото ми трябва - не е трепнал на вкус 😀
ОтговорИзтриванеЗдравейте! Благодаря за доверието! Аз също редя пестила в дървени сандъчета, загънат в леко намаслена хартия за печене. Така издържа продължително време. Съхранявам в тъмно и студено мазе, където няма гадини да го нападат.
Изтриване