Да Ви предложа моят вариант на супата.
Необходими продукти:
800 г говеждо месо с КОКАЛ, 3 с.л. олио, 2 глави лук, 1 к.ч. /70мл/ ориз, 100 г орехи
счукани на дребно, 2 малки моркова, 2 картофа, 1 малък домат, 1/3 ч.л. захар, 1 ч.л. хмели сунели, ½ глава чесън, 2 ч.л. грузински сливов сос
Ткемали, 1 ч.л. червен пипер ,1/3 ч.л. черен пипер, 1 с.л.
пресен магданоз /кориандър/, 4-5 дафинови листа, 4-5 зърна
чер пипер, сол на вкус
Начин на приготвяне:
Измиваме и почистваме месото от ципи и сухожилия. Заливаме с 2.5 литра студена вода, слагаме сцепената на четири глава лук, 1-я морков нарязан на едро, 4-5 зърна черен пипер и 2-3 дафинови листа. Варим около 1ч. и 45 мин., като махаме появилата се пяна. Прецеждаме, зеленчуците изхвърляме, а месото нарязваме на дребни парчета.
Настъргваме доматът и морковът на едро ренде. Картофите нарязваме на малки кубчета. Глава лук – накълцваме на дребно. В загрятото олио, запържваме лукът и червеният пипер, прибавяме настърганите домати, захарта и ½ от чесънът / пресован или счукан с малко сол/. Когато се сгъстят доматите, слагаме настърганият морков и сливовият сос. Бъркаме енергично 2-3 мин. и изсипваме всичко в тенджерата при врящите на умерен огън бульон и месо. Сега е времето да сложите почистеният и измит ориз, и нарязаните картофи. Варим 20 минути. Добавяме счуканите орехи, подправката Хмели сунели, солта и черният пипер,1 бр. дафинов лист и оставяме да се вари още 10 минути.След като супата е готова, прибавяме останалата част от чесънът- счукан. Оставяме готовата супа захлупена на нагревателният уред още 20 мин. При сервиране поръсваме с пресен накълцан магданоз /кориандър/. Можем да добавим и лют червен пипер.
Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар