Продукти:
4
бр яйца, 1 чаена чаша олио – 125 мл, 2 чаши брашно, 1 чаша пшеничен грис, 1
чаша захар на пясък ,
1 чаена чаша кисело мляко - 125 мл, 1 пакетче бакпулвер,
настъргана кора от 1/2 лимон, 1 ванилия.
Сироп – 5 ч вода, 4 ч захар, сок от 1/2лимон.
Начин на приготовяне: Сварявате сиропа – като заври водата прибавяте захарта и лимоновият сок. Оставяте да ври 10 мин на умерен огън.
Тесто – разбивате хубаво яйцата със захарта. Постепенно прибавяте като бъркате постоянно олиото, след това киселото мляко. После пресятото и омесено с бакпулвер и ванилия брашно и накрая гриса и настърганата лимонова кора. Намазвате тавичка /28 на 32 см/ с малко олио, изсипвате сместа и печете на предварително загрята фурна на 180* около 40 мин. /проверявате с клечка дали е изпечено тестото, след като покафенее отгоре./. Изваждате и веднага заливате със студеният сироп. Оставяте да изстине и добър апетит!
П.П. Идеално се допълва със заквасена сметана при сервиране.
Чаша – 200 мл
Чаена чаша – 125 мл
Добър апетит !
Сироп – 5 ч вода, 4 ч захар, сок от 1/2лимон.
Начин на приготовяне: Сварявате сиропа – като заври водата прибавяте захарта и лимоновият сок. Оставяте да ври 10 мин на умерен огън.
Тесто – разбивате хубаво яйцата със захарта. Постепенно прибавяте като бъркате постоянно олиото, след това киселото мляко. После пресятото и омесено с бакпулвер и ванилия брашно и накрая гриса и настърганата лимонова кора. Намазвате тавичка /28 на 32 см/ с малко олио, изсипвате сместа и печете на предварително загрята фурна на 180* около 40 мин. /проверявате с клечка дали е изпечено тестото, след като покафенее отгоре./. Изваждате и веднага заливате със студеният сироп. Оставяте да изстине и добър апетит!
П.П. Идеално се допълва със заквасена сметана при сервиране.
Чаша – 200 мл
Чаена чаша – 125 мл
Добър апетит !
Привет, Иван! Открих те, благодарение на Гуинет от "Гответе с мен", където се надявам, че пак ще продължиш да пишеш.
ОтговорИзтриванеКрайно време беше да събереш рецептите си на едно място.
Ще ми бъде интересно да посещавам блога ти.
Здравей Веси! По рядко влизам в сайта "Гответе с мен",. Публикациите ми там вече са рядкост. Обикновено, когато ме помолят за определена рецепта. В подписът на профилът ми има линк към този блог . Хубав ден! Поздрави!
Изтриване