Обичам тиквата във всичките й разновидности на приготвяне. Но винаги съм предпочитал печената на фурна. На изток казват, «Само бидейки търпелив, можеш да постигнеш успехи». Други подхвърлят, че за толкова време може и слон да се изпече- нека опитат. Така,че днешното предложение се основава на източни начини на изпичане и търпение. Вкусът си заслужава.
Продукти:
На 1кг почистена тиква 1ч.ч. захар /все пак зависи от сладостта на
тиквата, може да се увеличи или намали захарта/, 50 мл вода, малко канела - 1/3 ч.л. и 2-3
зърна кардамон.По 1ч.л. мед на всяко парче тиква.
Приготовление: Почиствате тиквата от кората и семенната част. Подреждате в тава, поръсвате
със захарта, канелата. Слагате зърна кардамон и водата.Печете на 160 градуса
около 2часа и 30мин. Може да отнеме и по малко време, зависи пак от тиквата и
дебелината на нарязаните парчета. Рецептата е за едро нарязани парчета. След
1час печене под фолио, на всеки 20-30мин. изваждате и обливате парчетата тиква
с отделеният сок. Периодично се обръщат внимателно.30мин. преди края слагате на
всяко парче по 1ч.л. мед. Това е!
Добър апетит!.
Тук ми отне за изпичането - 1.40часа.
П.П. Ориентир - печената тиква е готова, след
като я боднете с вилица и тя "влиза" свободно до дъното.
Няма коментари:
Публикуване на коментар