Обичам гюзлемите. Не да ми
хрупкат, а да се меки – като мекички. Така си ги и приготвям.
Продукти: 100 мл топло прясно мляко,100 мл. хладка вода, 10 г
прясна мая, 1с.л. олио,1 ч.л. захар, 1 ч.л. сол, 1 яйце,1 с.л. оцет, 100
г масло за намазване, 180 г сирене, 4 ч.ч. - около 600 г брашно.
Приготовление:
Разтваряме маята в 50 мл топло мляко, захарта и 1 с.л. брашно.От втасалата мая с
другите продукти – брашно, сол, яйце,,вода и оцет замесваме меко тесто, което
да може да се разточва без да лепне.. Оставяме на топло за около 40-50 мин. да
втаса. Разделяме тестото на 10 - 12 топки. Разточваме правоъгълници. Намазваме с масло, поръсваме с натрошено
сирене. Сгъваме краищата. По дължина трябва да се пресрещат в средата, по
късите краища трябва само да се защипват по 1 см . Разточваме внимателно отново.
Намазваме отвън с масло и печем на умерена температура в тиган с незалепващо
покритие или сач / трябва да бъде намазан с мазнина/.
Благодаря, Ванка! С тези вкусотии и да няма човек апетит, ще го залее, та няма отърваване. ;)) Прекрасни си ги спретнал!
ОтговорИзтриванеНаздраве и весел празник!
Благодаря! Много ги обичам и мога да изям порядъчно количество. Със студено айрянче..
ИзтриванеМного любими и у нас :) и точно ей така мекички да са :) с мая в тестото.
ОтговорИзтриванеОт мен айранче :)
Благодаря Пепи!
Изтриване