сряда, 4 декември 2024 г.

Пилешко с картофи на фурна

 


Продукти за 4 порции: 500 г обезкостени бутчета /4 броя/, 500 г картофи, 2 с.л. майонеза, 4 с.л. заквасена сметана, 4 големи скилидки чесън, 2 ч.л. червен пипер, 1 ч.л. черен пипер, 2 ч.л. комбинирана подправка за пиле, ½ ч.л. провансалска подправка, ½ ч.л. куркума, 200 мл вода, 1 и ½ ч.л. сол.

Зелен магданоз /копър/ за поръсване.

Начин на приготвяне:.

Загрейте фурната на 200 градуса.

Нарежете картофите на едри парчета по дължина. Сложете ги в тавичка и налейте 130 мл вода.

Смесете майонезата, заквасената сметана, 70 мл вода, солта и подправките. Разбъркайте с телена бъркалка до еднородност. Потопете всяко бутче в сместа и сложете върху картофите. Покрийте с фолио тавата.

Печете под фолио 40 минути, след това го махнете и запечете още около 30 минути до запичането на картофите и формирането на кафеникава коричка на месото.

Сервирайте веднага, поръсено със зелени подправки – магданоз, копър.

Добър апетит!

 

Забележка:

Времето за печене може да бъде различно. Това зависи от сорта картофи и големината на парчетата. Като набодете един картоф с вилица, тя трябва да минава свободно през него.

Аз лично намазах дъното на тавата с 35 мл зехтин и поръсих картофите с 1 ч.л. подправка за картофи, плюс няколко щипки лют пипер. Получи се разкошно.

 

вторник, 3 декември 2024 г.

Италиански сладки с ягодово вино

 


Тези сладки са класика на италианската селска традиция, по-специално в област Лацио, където се приготвят с прости и оригинални съставки.


Вино Fragolino:  това е ароматно вино със сладък и плодов вкус, получено от ягодово или американско грозде. Използването му придава на десертите неповторим аромат.

Сладките са лесни за приготвяне, съдържат истински вкусове и интензивни аромати, благодарение на използването на вино Fragolino и екстра Върджин зехтин.

Имат много варианти в добавките на аромати и продукти. Аз ще Ви предложа класическия.

Продукти за 18-20 сладки: 100 мл ягодово вино Fragolino, 50 мл  екстра Върджин зехтин, 100 г захар, 260 г бяло фино брашно, 1 ч.л. ванилов екстракт, 3 г бакпулвер, 3 г амонячна сода, 1 ч.л. ябълков оцет, щипка сол.

Прясно млако за намазване, кафява захар за поръсване.

Начин на приготвяне:

В дълбока купа смесете виното, зехтина, ванилията и захарта. Разбъркайте добре с телена бъркалка, докато се разтопи захарта.

Добавете 3 г бакпулвер, 3 г амонячна сода угасена в оцета и щипка сол. Разбъркайте.

На части прибавете пресятото брашно, като бъркате с вилица, а после с ръце.

Замесете меко тесто. Ако лепне можете да добавите още брашно (около 20-30 г) и продължете да месите.

Оформете тестото на топка и го поставете в намаслена купа.

Покрийте с фолио и се оставете да престои поне 2 часа в хладилника. Тази стъпка ще помогне на тестото да стегне и ще улесни оформянето на сладките.

Извадете тестото от хладилника. Направете два фитила от него и ги нарежете на парчета по около 30 г, общо около 20 броя.

От всяко парче и оформете фитили с дължина около 13 см, като ги разточвате внимателно с ръце.

Съединете краищата на всеки фитил, за да оформите кръг, като притиснете леко, за да се запечата.

Подредете ги директно върху голяма правоъгълна тава, застлана с хартия за печене, като ги раздалечите леко.

Намажете готовите кръгчета с помощта на четка с прясно мляко и поръсете обилно с кафява захар.

Загрейте фурната до 175°C без вентилатор.

Поставете тавата със сладките и печете за около 15 минути, докато те станат леко златисти.

Проверете за готовност след 13 минути, тъй като времето може да варира в зависимост от вашата фурна. Изпичането може да продължи и повече от 15 минути. Следете за цвета – да стане златист и отдолу да бъдат леко кафеникави.

Извадете сладките от фурната и ги оставете да се охладят върху решетка.

Добър апетит!

Забележки

Към тестото можете да добавите настъргана лимонова кора  или  канела.

При стайна температура:  Съхранявайте поничките в  ламаринена кутия, затворени до 10 дни.

Във фризер - до 2 месеца . Размразете на стайна температура преди консумация.

Сурово тесто:  Тестото може да се направи предварително и да се съхранява в хладилник до  24 часа,  преди да оформите сладките и да ги изпечете.

Ябълковият оцет можете да замените с лимонов сок.


понеделник, 2 декември 2024 г.

Салата с кисело зеле, зелен грах и варени картофи

 


 

Варени картофи, кисело зеле и лук са една от най-успешните комбинации. А консервираният зелен грах идеално допълва тази комбинация. Тази салата е подправена с растително масло, така че вкусът на всяка съставка да се усеща ясно. Известна е още като руска селска салата. Бързо се приготвя и добре засища. Идеална е като допълнение към месни ястия. 

Продукти за 2 порции: 300 г кисело зеле, 200 г варени картофи, 100 г зелен грах от консерва, 70 г лук, 60 мл растително масло /олио/, 5 г сол /на вкус/, ¼ ч.л. смлян черен пипер, ½ ч.л. червен пипер /лют/ .

Листа от целина, магданоз или копър за поръсване.

 

Начин на приготвяне: Нарежете варените картофи на кубчета по 2 см., киселото зеле наситнете на къси ивици, лукът на полумесеци.

Сложете ги в дълбока купа, прибавете оцедения грах, солта /ако зелето е повечко солене, не е нужно да се слага/, черния и червения пипер. Разбъркайте внимателно. Накрая налейте растителното масло и отново разбъркайте добре.

При поднасяне поръсете с накълцана целина, магданоз или копър.

Добър апетит!