Тези
сладки са класика на италианската селска традиция, по-специално в област Лацио,
където се приготвят с прости и оригинални съставки.
Вино
Fragolino: това е ароматно вино със
сладък и плодов вкус, получено от ягодово или американско грозде. Използването
му придава на десертите неповторим аромат.
Сладките
са лесни за приготвяне, съдържат истински вкусове и интензивни аромати,
благодарение на използването на вино Fragolino и екстра Върджин зехтин.
Имат
много варианти в добавките на аромати и продукти. Аз ще Ви предложа
класическия.
Продукти
за 18-20 сладки: 100 мл ягодово вино Fragolino, 50 мл екстра Върджин зехтин, 100 г захар, 260 г бяло
фино брашно, 1 ч.л. ванилов екстракт, 3 г бакпулвер, 3 г амонячна сода, 1 ч.л.
ябълков оцет, щипка сол.
Прясно млако за намазване, кафява захар за поръсване.
Начин
на приготвяне:
В дълбока купа смесете виното, зехтина, ванилията и
захарта. Разбъркайте добре с телена бъркалка, докато се разтопи захарта.
Добавете 3 г бакпулвер, 3 г амонячна сода угасена в оцета
и щипка сол. Разбъркайте.
На части прибавете пресятото брашно, като бъркате с
вилица, а после с ръце.
Замесете меко тесто. Ако лепне можете да добавите още
брашно (около 20-30 г) и продължете да месите.
Оформете тестото на топка и го поставете в намаслена купа.
Покрийте с фолио и се оставете да престои поне 2 часа в
хладилника. Тази стъпка ще помогне на тестото да стегне и ще улесни оформянето
на сладките.
Извадете тестото от хладилника. Направете два фитила от
него и ги нарежете на парчета по около 30 г, общо около 20 броя.
От всяко парче и оформете фитили с дължина около 13 см,
като ги разточвате внимателно с ръце.
Съединете краищата на всеки фитил, за да оформите кръг,
като притиснете леко, за да се запечата.
Подредете ги директно върху голяма правоъгълна тава,
застлана с хартия за печене, като ги раздалечите леко.
Намажете готовите кръгчета с помощта на четка с прясно
мляко и поръсете обилно с кафява захар.
Загрейте фурната до 175°C без вентилатор.
Поставете тавата със сладките и печете за около 15 минути,
докато те станат леко златисти.
Проверете за готовност след 13 минути, тъй като времето
може да варира в зависимост от вашата фурна. Изпичането може да продължи и
повече от 15 минути. Следете за цвета – да стане златист и отдолу да бъдат леко
кафеникави.
Извадете сладките от фурната и ги оставете да се охладят
върху решетка.
Добър
апетит!
Забележки
Към
тестото можете да добавите настъргана лимонова кора или
канела.
При
стайна температура: Съхранявайте
поничките в ламаринена кутия, затворени
до 10 дни.
Във
фризер - до 2 месеца . Размразете на стайна температура преди консумация.
Сурово
тесто: Тестото може да се направи предварително
и да се съхранява в хладилник до 24
часа, преди да оформите сладките и да ги
изпечете.
Ябълковият
оцет можете да замените с лимонов сок.