петък, 16 август 2024 г.

Супа от пилешко месо

 


Тази супа е мой вариант между източната кухня /супа Фо га/ и западната. Получи се нещо много вкусно. Всички в къщи бяха във възторг.

Продукти: 300 г  пилешко месо от гърдите, 50 г ориз, 100 г моркови, 150 г картофи, 2 яйца, 1 глава лук, 1 л вода, 25 г настърган пресен джинджифил, 1 малка червена люта чушка, 2 стръка пресен лук, 3 скилидки чесън, 40 г целина корен, 45 г краве масло, ½  връзка пресен магданоз, ½ ч.л смлян черен пипер, ½ ч.л. семена звездовиден анасон, 1 бр. лайм, 1 с.л. бял соев сос, 1 с.л. рибен сос, сол на вкус.

Начин на приготвяне: Сваряваме яйцата за 7-9 минути. Трябва да бъдат рохки.

Пилешкото месо заливаме с 1 л вода и варим с нарязаните морков,  целина и зърна анасон до сваряване.

Изваждаме месото и го нарязваме на филийки. Бульонът прецеждаме. Зеленчуците не ни трябват повече.

Запържваме накълцаният лук в зехтина докато стане стъклен 2-3 минути. След това добавяме обелените и нарязани на ситно картофи и ориза. Разбъркаме около минута и наливаме горещия бульон. Варим след кипване на умерен огън 25-30 минути до сваряване на картофите. Две минути преди сваляне от огъня слагаме нарязаното на дребни парчета пилешко месо, бялото вино и нарязаните на тънки колелца сварени яйца. Разбъркваме. Сваляме от огъня и добавяме настъргания на ситно джинджифил, изчистената от семето и накълцана на много ситно люта чушка, изстискания сок от лайма, соевия сос, рибния сос, пресования чесън и поръсваме с черен пипер. Разбъркайте отново и оставете супата захлупена 10 минути на изключения котлон.

Магданозът и зеления лук нарежете на ситно. Поръсете супата отгоре с тях. Посолете на вкус – около 1 ч.л. сол.

Сервирайте топла.

Добър апетит!

четвъртък, 8 август 2024 г.

Овчарска салата

 


Според Уикипедия , овчарската салата е традиционно българско ястие и модификация на шопската салата. Приготвя се от нарязани краставици, домати, лук, магданоз, печени или сурови чушки, шунка, сварено яйце, кашкавал, настъргано бяло саламурено сирене и овкусени със сол и олио.

Някои от представите за овчарска салата, че тя трябва задължително да е със заливка от бяла майонеза и/или извара (или друг вид сходна смес), водят до това тя да се сервира понякога със заливка дори от високомаслено кисело мляко, което доста променя основния вкус на салатата. В действителност заливката на овчарската салата е от сместа на сварени яйца със сирене и бульонът от сварените без черупка (забулени, поширани, пуширани) яйца.

Съществуват няколко разновидности на рецепти за овчарска салата, което често поражда спорове, коя е оригиналната. Най-честите спорове са дали в овчарската салата трябва да има гъби или не. Традиционната рецепта не включва употребата на гъби.

Оригиналът на овчарска салата е доста по-семпъл. Приготвя се като шопска салата, но със заливка от бульон „забулени яйца“ (сварени без черупката), в който се добавят късчета сушено месо (пастърма или суха шунка от бут). Класическата рецепта за овчарска салата се е наричала „родопска“, но през 60-те години на XX в. е променяна в съответствие с рецептурните нововъведения на туроператора „Балкантурист“.

Към овчарската салата не е било приемливо да се поставя украса от маслина (или маслини), но след началото на XXI век почти навсякъде я сервират по този начин.

Българското наименование „овчарска салата“ съществува традиционно и успоредно с турската салата с аналогично име „чобан салатасъ“ (Çoban Salatası), която е подобна на българската шопска салата и по всяка вероятност е в обща традиционна основа на салатите, приготвяни от българското, сръбското, гръцкото и турското населения на Балканите в границите на Османската империя.

Това е предпочитания от мен вариант.

Продукти: 2 броя домати, 1 краставица - 150 г, 3 броя печени чушки / белени /, ½ глава кромид лук, 100 г пресни гъби, леко запържени /запечени/, 120 г овче сирене, натрошено, 120 г шунка, нарязана на малки парчета, 100 г кашкавал, 2 броя яйца, сварени и обелени, 60 мл олио /на вкус /, няколко стръка пресен магданоз, накълцан, сол на вкус, маслини за украса.

Оцет по желание.

 

Начин на приготвяне: Почистете и нарежете на парчета доматите, краставиците и изпечените чушки. /Чушките на ивици и можете да ги поръсите с малко оцет по желание/. Смесете ги в купа и добавете нарязания на  полумесеци лук, запечените /запържени/ гъби и шунката. Разбъркайте леко, полейте с олиото и поръсете със сол на вкус. Разпределете в чинии. На всяка порция отгоре настържете кашкавал, отстрани добавете натрошено сирене и нарязаните яйца. Украсете с маслини и накълцан пресен магданоз.

Поднесете със студена ракия. Наздраве!

Добър апетит!