петък, 8 април 2022 г.

Постна мусака с лапад, коприва и ориз

 


Продукти: 150 г лапад, 150 г връхчета зелена коприва, 250 г картофи, 180 г ориз /1 ч.ч. /, 1 брой средно голям морков, 2 по големи стръка зелен лук, 1 стрък зелен чесън, 1 ч.л. смлян черен пипер, 2 с.л. нарязан пресен магданоз,  60 мл олио, 1 и ½ ч.л. сол.

Заливка – 300 мл прясно мляко, 2 с.л. с връх брашно, 2 яйца, ½ ч.л. сол, 40 мл олио.

Вода – 750 мл.

Начин на приготвяне: Почистете и нарежете на ситно зеленчуците. В дълбок тиган с дебело дъно на умерено силен огън загрейте олиото. За 3 мин. запържете лука, чесъна и моркова. Прибавете копривата и лапада. Задушавайте докато омекнат и намалят обема си – 3-4 мин. След това сложете нарязаните картофи и ориза. Разбъркайте около 2 мин. Налейте 750 мл гореща вода. Добавете подправките и солта. След като заври сместа, прехвърлете в тавичка и запечете във фурна на 220 градуса предварително загрята, около 25 мин. докато ориза поеме почти всичката вода.

Заливка - В тиган загрейте 40 мл олио и запържете брашното. Отнемете от огъня и при постоянно бъркане налейте внимателно топлото мляко. После разбитите яйца и солта. Върнете на слаб огън и бъркайте докато се сгъсти.

Извадете тавата от фурната и залейте отгоре с заливката. Върнете обратно, намалете градусите на 180 и печете още около 20 мин., до приятно покафеняване отгоре.

Сервирайте топла с кисело мляко.

Добър апетит!