Продукти: 150 г лапад, 150 г връхчета зелена коприва, 250 г картофи, 180 г ориз /1 ч.ч. /, 1 брой средно голям морков, 2 по големи стръка зелен лук, 1 стрък зелен чесън, 1 ч.л. смлян черен пипер, 2 с.л. нарязан пресен магданоз, 60 мл олио, 1 и ½ ч.л. сол.
Заливка –
300 мл прясно мляко, 2 с.л. с връх брашно, 2 яйца, ½ ч.л. сол, 40 мл олио.
Вода
–
750 мл.
Начин
на приготвяне: Почистете и нарежете на ситно зеленчуците. В
дълбок тиган с дебело дъно на умерено силен огън загрейте олиото. За 3 мин.
запържете лука, чесъна и моркова. Прибавете копривата и лапада. Задушавайте докато
омекнат и намалят обема си – 3-4 мин. След това сложете нарязаните картофи и
ориза. Разбъркайте около 2 мин. Налейте 750 мл гореща вода. Добавете
подправките и солта. След като заври сместа, прехвърлете в тавичка и запечете
във фурна на 220 градуса предварително загрята, около 25 мин. докато ориза
поеме почти всичката вода.
Заливка - В
тиган загрейте 40 мл олио и запържете брашното. Отнемете от огъня и при
постоянно бъркане налейте внимателно топлото мляко. После разбитите яйца и
солта. Върнете на слаб огън и бъркайте докато се сгъсти.
Извадете тавата от фурната и залейте отгоре с заливката. Върнете
обратно, намалете градусите на 180 и печете още около 20 мин., до приятно
покафеняване отгоре.
Сервирайте топла с кисело мляко.
Добър
апетит!