Продукти: 1 кг картофи, 400
г тиквички, 400 г лапад, 60 мл зехтин, 50 г сирене Бри, 50 г Пармезан, 100 г
Моцарела, 2 стръка пресен лук, 2 стръка пресен чесън, 1 с.л. накълцан джоджен,
1 с.л. накълцан магданоз, малко чубрица /хубаво да е прясна/, 100 мл зеленчуков
бульон, 14 г сол.
Заливка
-
400 мл прясно мляко, 50 г краве масло, 3
бр. яйца, 70 г. брашно, сол и ½ ч.л. черен пипер.
Растително масло /олио, зехтин/ за намазване на тавата.
Начин на приготвяне: Картофите се измиват и сваряват, след като са
готови се обелват и нарязват на дребно. Омесват се със солта.
Тиквичките се обелват. Лукът, чесъна и лапада се
почистват и измиват. Всички зеленчуци се
нарязват на дребно и запържват в 60 мл зехтин до омекване, около 5 мин.
Картофите се разделят на две части.
В намаслена тава се нарежда ред картофи. Отгоре
запържените зеленчуци, настърганото сирене, накълцаните подправки, после втори
ред картофи. Заливаме с бульона. Ястието се запича във фурна за около 20 минути
на 230 С.
Заливка - В
тенджера се разтапя 50 г краве масло. След това се сипва брашното и са
запържва. Отнема се от огъня и при постоянно бъркане се налива постепенно топлото
мляко. Връща се на огъня да се сгъсти. Накрая се прибавят яйцата и се разбърква
добре.
Залива се огретена и допича още 15-18 мин. на 200 градуса,
докато почервенее отгоре.
Поднасяме с кисело мляко или млечен сос.
Добър
апетит!