Основната съставка на салатата е боб в комбинация
с други зеленчуци и подправки. Можете да я приготвите от различни видове боб, с
домати или без тях, с ядки, гъби и месо. Според мен тази рецепта прилича повече
на ястие, отколкото на салата. Човек спокойно може да си засити глада само с
нея, без да похапва нещо допълнително. Но оставих заглавието както преди време
съм го записал. Много вкусно се получи.
Продукти: 400 г червен боб /може и от консерва/, 200 г сварено говеждо месо, 1
голяма глава червен лук, 1 голяма червена чушка, 50 г орехови ядки, 5 г /1ч.л./
подправка Хмели-сунели, 2-3 големи скилидки чесън, 2 г / 1/3 ч.л. / смлян черен пипер, 1 връзка пресен магданоз, 2
г / 1/3 ч.л. / умерено лют смлян червен пипер, 60 мл зехтин, 20 мл винен оцет, 3 г сол /на вкус/.
Начин на приготвяне:
Накиснете червения боб за 8 часа в студена вода. След
това кипнете и изхвърлете първата вода. Налейте отново студена вода /два пъти
повече от обема на боба/ и оставете да ври 50 мин. след завирането й.
Прецедете. Бобените зърна при натиск с дървена лъжица трябва да се сплескват.
Има различни видове червен боб, така че времето е ориентировъчно.
Лукът нарежете на тънки полуколелца / попарете за 30 сек.
във вряла вода, ако е много лютив/.
Червената чушка почистете от дръжката и семената и
нарежете на ивици.
Месото сварете и нарежете на кубчета.
Скилидките чесън пресовайте.
Ореховите ядки запечете на 200
градуса за 7-8 мин.
Смесваме всички продукти – боб,
месо, лук, чушка, накълцани на дребно орехи, нарязаният магданоз и чесъна.
Поръсваме със сол и подправките.
Поливаме с оцет и зехтин.
Объркваме всичко внимателно и
оставяме захлупена салатата за 30 мин.
Добър апетит!
П.П. Внесох някои корекции в рецептата.
Добавих още 20 мл оцет от нар и 20 мл зехтин. Месото запържих леко и задуших, вместо да го варя
с малко бял пипер, кимион и бяло вино. Салатата оставих захлупена за 60 мин.,
като периодично я разбърквах. Получи се нещо много вкусно. Следващият път мисля
да добавя и няколко чери доматчета.