Продукти: 2 кг добре узряла почистена от семето и обелена
тиква, 2 кг захар, 2 прахчета ванилия, 2-3 щипки кардамон на прах, 1/3 ч.л.
канела на прах, 2 чаени лъжички лимонтузу, 40 г орехови ядки, 1 л питейна вода.
150 г гасена вар и 5 л вода за накисване.
Начин
на приготвяне: 150 г
гасена вар се разтваря в 5 литра студена вода. Бъркате добре да няма бучки.
Оставяте за два часа да се утаи и прецеждате бистрата течност през марля, като
внимавате да не се размъти утайката. Аз прехвърлих бистрата вода с каничка.
Нарязвате тиквата на кубчета с 2-3 см големина и слагате
в разтвора. Всички парчета тиква трябва да са под течността. Оставяте да
престоят така на хладно 10-12 часа.
След това измивате парченцата на течаща студена вода 4-5
пъти, за да се отмие добре варта от тях.
От захарта и водата правите сироп, който след завиране на
течността трябва да ври 15 мин. на умерен огън. Прибавяте сухите тиквени
парчета и оставяте да ври на тих огън 45-50 мин. Разбърквате периодично с дървена лъжица. Добавяте лимонена киселина, ореховите ядки и
подправките. Варите още 3-4 минути. Изключвате огъня и оставяте съда с рачела
да престои още 5 мин. Пълните веднага в затоплени буркани, затваряте с
капачки и обръщате с капачката надолу.
Оставяте така докато изстинат.
Вместо ванилия и канела можете да сложите листа от
индрише.
Добър
апетит!