Продукти: 500
г патешко месо от гърдите / с кожата/, 3 стръка пресен лук, 1 стрък пресен
чесън, 1 голям морков, 2 картофа, ½ част от малък пащърнак, 2 резенчета целина
/глава/, 3 с.л. ориз, 1 ч.л. черен пипер, 1 ч.л. стрита суха чубрица, 1 с.л.
нарязан пресен магданоз, 1 и ½ ч.л. сол, 2 л вода, 1 с.л. растително масло - олио.
Застройка – 200 г кисело мляко, 28 г бяло брашно, 1 яйце –
XL
Оцет, пресен магданоз при поднасяне.
Начин на приготвяне: Нарежете
месото на дребни парчета. Запържете го в олиото за 8-10 мин., докато се стопи
мазнината. Добавете измития ориз, нарязаните на ситно лук, чесън, целина, морков.
Запържете 3-4 мин. и налейте гореща вода. Сложете обелените и нарязани на
кубчета картофи и пащърнак. Варете на умерен огън, под похлупак около час. Поръсете
с подправките. Отнемете от нагревателния уред. Проверете месото дали е сварено.
При натиск с вилица, трябва лесно да се „цепи“. Ако не е готово върнете на
огъня да се довари. Ако всичко е наред, сложете солта, разбъркайте. След 2-3
мин. влейте в супата на тънка струйка застройката. Върнете на огъня да кипне.
Готово. Поднесете супата с нарязан пресен магданоз и малко оцет.
Застройка – разбийте яйцето и киселото мляко с телена бъркалка. При постоянно
бъркане добавете пресятото брашно и малко течност от супата.
Добър апетит!
П.П. – времето за приготвяне е дадено за
купешка патица. При домашната може да се наложи да поври повече. Ориентир за
готовност ще Ви бъде „цепенето“ на месото. Оризът може да бъде заменен с фиде.
Ако е много мазно патешкото месо, олиото при запържването може да се пропусне.
Вкусна супичка, и аз понякога приготвям от патешко, по-истинско ми е от пилетата.
ОтговорИзтриванеБлагодаря! Наистина много ни допадна в къщи. Поздрави!
Изтриване