Продукти: 1
кг изпечени и почистени червени чушки, 350 г сирене, 4 бр яйца L, 3 стръка пресен чесън, 1 стрък пресен
лук, 1 средноголям домат, 80 мл
растително масло /олио/, ½ връзка пресен
магданоз, 2 щипки чер пипер, 1 ч.л сол – равна
Заливка –
30 мл растително масло, 2 с.л. брашно, 100 мл течна сметана – 35 %, 200 мл
прясно мляко, 2-3 щипки сол, 1 яйце XL.
Начин
на приготвяне: Нарежете чушките на средноголеми парчета, сиренето
натрошете и всичко омесете с яйцата. Попарете за 20 сек във вряща вода домата и
обелете. Нарежете го на дребно. Загрейте 60 мл олио на умерен огън и запържете
нарязаните лук, чесън и домат за 3-4 мин., до омекване. Прибавете, заедно с
нарязания пресен магданоз, чер пипер и сол, към сместа с чушките.
Прехвърлете всичко в подходящата тавичка за печене
/използвам такава от йенско стъкло/, дъното на която е намазана с 20 мл олио.
Печете в предварително загрята на 230 градуса фурна около 20-25 мин.Заливка – Загрейте 30 мл олио в отделен тиган на умерен огън. Прибавете 2 с.л. брашно и като започне да прави мехури, разбъркайте добре с телена бъркалка и на тънка струйка при постоянно бъркане влейте омесените сметана и мляко. Нека всичко поври малко и да се сгъсти. Отнемете от огъня и прибавете леко разбитото яйце. Отново разбъркайте до еднородна смес.
Залейте изпечените чушки с така приготвената заливка и отново във фурната. Около 17-20 мин на 200 градуса печете. Готово.
Добър
апетит!