сряда, 23 декември 2015 г.

Пилешка пастърма


 

В интернет пространството има публикувани множество рецепти за направата й. Така, че няма да откриваме топлата вода, а ще Ви споделя моят начин за направата й.
Продукти: 2 бр. пилешки гърди /филета/, 1 лимон, 100 мл бяло вино, 1 л вода

Подправки – 50 г смлян червен пипер, 2 г смлян чер пипер, 5 г смлян кимион, 5 г стрита суха чубрица, 5 г чесън на прах, 2 г смлян чимен, 2 г смлян сух кориандър.
Подправките са въпрос на вкус, можете да добавите или пропуснете някои от тях.

Обикновена готварска сол – 200 г за осоляване


Начин на приготвяне: Месото се измива добре на студена течаща вода, почиства от мазнини и подсушава. Овалва се добре в солта /трябва да има дебел слой по него от всички страни/. Слага се в найлонови кесии. Увива се плътно и оставя в хладилника за 24 часа.
Изважда се, измива се на течаща вода и поставя в дълбок съд. Залива се с 600 – 700 мл студена вода, сокът на 1 лимон и 100 мл бяло вино. Престоява така /ПОД ТЕЧНОСТТА- ВОДАТА/ 2- 3 часа. Трябва да побелее.
След което изважда, оцежда и подсушава. Овалва се в омесените подправки и провесва на хладно и проветриво място за 5 - 7 дни.
Готово!

Добър апетит!

1 коментар:

  1. Иван, Честита Коледа!
    Бъдете живи и здрави!
    Хей, преди във форума споделяше за Теодор, сега няма къде...
    Наверно е пораснал младежът:))
    Непременно ще се възползвам от рецептата ти!

    ОтговорИзтриване