сряда, 15 октомври 2014 г.

Свинско месо със сос от гъби

Продукти: Свинско месо /филе/ 500 г, смлян черен пипер, кимион и сол, мазнина за пържене.
За соса: 200 г гъби /печурки/, 1 глава лук, 1-2 скилидки чесън, 40 г краве масло, 100 мл бяло вино, 1-2 с.л. брашно, 1 с.л. пресен магданоз, черен пипер, сол, 1 домат, 150 – 200 мл хладка вода.

Начин на приготвяне: Нарежете месото на „стекове” с дебелина по 0.6 см . Поръсете с черен пипер, кимион и сол. Сложете ги в найлонова кесия и леко ги накукайте. Оставете ги така за 45 мин. После запържете в мазнина от всяка страна по 3 мин. Прехвърлете в тавичка и в загрята фурна на 200 градуса печете още около 7 мин.
Сос – запържете на умерена температура нарязаните на ситно лук и чесън. Добавете гъбите, обеленият и нарязан домат и задушете под капак за 12-15 мин. Брашното препечете на сух тиган до златисто, размийте с малко вода и прибавете към гъбите, налейте виното и водата /може да регулирате количеството вода и вино в зависимост колко гъст сос искате/, поръсете с черен пипер и сол на вкус. Оставете да къкри. Бъркайте около 10 мин. до сгъстяване на соса. Накрая преди да свалите от огъня сложете нарязан пресен магданоз.
Залейте горещото месо със соса. Не забравяйте и червеното вино.

Добър апетит!

5 коментара: