понеделник, 3 февруари 2014 г.

Крем карамелът на Мама

 
Продукти: 8 бр. средни яйца, 1 л мляко /сварено/,1 ч.ч. /250 мл/ захар + още 9 ч.л. за карамела, 2 бр. пакетчета ванилия. 
Приготовление: Млякото се сварява и оставя да изстине, трябва да бъде леко топло. Яйцата се разбиват с 1ч.ч. захар докато побелеят и се сгъсти сместа. Постепенно се налива млякото омесено с ванилията и се бърка постоянно. Това е количество за 9 нормални шоли за крем карамел. Във всяка на дъното се слага по 1 ч.л. захар и 1/3 ч.л. вода и оставя да се карамелизира на нагревателен уред. В голяма тава се налива леко топла вода. Трябва да бъде на градусите на млякото. Слагат се шолите с карамела и налива от млечно-яйчната смес постепено по-малко във всяка шола, докато се напълни. Водата в тавата след напълването на шолите трябва да е 1 пръст от горният им край. Слагат се в загрята на 170 градуса фурна, на долно ниво, да се пекат около час плюс минус 5-6 мин.


Добър апетит!

 


21 коментара:

  1. Винаги има чудесен вид твоят крем карамел, Ваньо!
    Майстор си му :)

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотен е! И на мен винаги много ми харесва крем карамелът ти Ванка :).
    Честита страничка, записвам си я и ще я следя с удоволствие.
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Невероятен крем карамел! Толкова наситено жълт цвят, гладък.... перфектен!
    Поздравления за крема, блога и предложенията в него!
    Ще го следя с интерес!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Добре дошъл сред кулинарните блогъри, Пейчев. Корифей си ти на крем карамела! Успех и много вкусни рецепти очаквам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Колева! Всички ме "ръгаха" да събера рецептите си на едно място и, ето ти блог. Поздрави!

      Изтриване
  5. Здравей! След прочетенето, че си майстор на крем карамела и аз като човек, който не го долюбва много този обичан крем, искам и аз да кажа браво! Толкова да изглежда добре и така гладък да е... :) Та приятно ми е - казвам се Гергана, доста бърборя и ще минавам вече честичко. :)
    Хубава вечер! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей! Благодаря за оценката за крема. Добре си дошла тук.
      Споделянето в повече не ми пречи. Умея да слушам, стига написаното да е конструктивно. Поздрави!

      Изтриване
  6. Крем карамела ти е супер,аз да си призная никога не мога да го направя на фона на другите неща които сътворявам ,но ще се пробвам като за пореден път си мисля че няма да успея:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Благодаря!
      Опитайте по рецептата и ще се получи, като на снимките. Без шупли.Успех!
      Градусите на печене са за фурна без вентилатор.

      Изтриване
  7. Много добра и ясно обяснена рецепта за крем карамел. Винаги се получава гладък и много вкусен!

    ОтговорИзтриване
  8. Мислех си, че никога няма да успея да направя този крем. :)))) Но след като попаднах случайно на вашата рецепта, все така го правя и вече съм готова ........ за мастър Шеф.Продължавайте да ни радвате с рецептите си. Поздрави!Роси.

    ОтговорИзтриване
  9. е супер,ма млекото като е магазина да се варили

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Анонимен!
      Благодаря!
      Не е необходимо да се вари млекото от магазина. То е пастьоризирано. Успех!

      Изтриване
  10. Здравей, рецептата е страхотна, пробвала съм я и даже сега пак ще я ползвам. Имам Обаче един въпрос относно карамелизирането. Може ли да обясниш по -конкретно някакъв специален уред ли е това. Аз си карамелизирам отделно в касерола и наливам в купичките ,но ми е чудно ти как го правиш.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей! Написал съм в рецептата как се карамелизира. Крем карамелът го правя в шолички - 9 брой за указаното количество. Във всяка на дъното се слага по 1 ч.л. захар и 1/3 ч.л. вода и оставя да се карамелизира на нагревателен уред на умерена температура. От 9 степени нагревателен уред карамелизирам на 5 -та. Когато е готов карамелът - всичката захар се е разтопила и започва да покафенява, разклащам шоличката няколко пъти да стане еднородна сместа и прехвърлям веднага в тавата с вода. После наливам в нея сместа за крема.Това е. Успех!

      Изтриване
  11. Здравей! Имам проблем - карамелът ми има шупли - къде мога да бъркам? (използвам твоята рецепта - стават чудни и вкусни, но... с шуплички..)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей! Има няколко варианта - захарта при карамелизирането да не е добре разтопена и да са останали кристали. Използваното прясно мляко да не е качествено и да има вода. Температурата при печене да е по висока и водата да е завряла /Могат да влязат капчици при сместа./. Това е за шуплите. Успех!

      Изтриване