понеделник, 12 февруари 2018 г.

French crepes или френски палачинки


 

В блога си имам най различни палачинки. Но тези са много тънки и нежни, а в същото време са достатъчно еластични за да се сервират с всевъзможни пълнежи – сладка, сладолед, сирене, кремове и т.н. Те са широко разпространени във Франция и се считат за национално ястие.

Продукти: 145 г бяло брашно, 360 мл прясно мляко, 3 яйца XL, 1 ч.л. захар, 2 с.л. несолено краве масло, 1 прахче ванилия, щипка сол.
Краве масло за намзване на тигана.

Начин на приготвяне:  Разтопяваме на слаб огън кравето масло и го оставяме на хладно /в хладилник/.
В отделна купа смесваме пресятото брашно, захарта, ванилията и солта.
Разбиваме с миксер до гъста смес яйцата и млякото. При постоянно бъркане наливаме половината смес в омесеното брашно. След това добавяме изстиналото краве масло. Добре премесваме и наливаме останалата част от яйцата и млякото. Разбиваме много добре с телена бъркалка да няма бучици. Ако е нужно прекарваме сместа през гевгир /сито/. Трябва да се получи течност като гъста боза.
Тиган с дебело дъно и незалепващо покритие го поставяме на умерен огън. От 9 степени – на 5-та. Нека се нагрее добре. Отнемаме от огъня и намазваме дъното с малка бучица 5-6 г краве масло. Връщаме на огъня и изливаме едно малко черпаче в средата. Разклащаме тигана с кръговидни движения да се разстели добре сместа или с помоща на дървена /пластмасова/ палчица с Т- образен край я разнасяме. Печем около 35 сек, докато се появят РОЗОВИ ПЕТНА по палачинката. Обръщаме и държим на огъня още 25 сек. Нужна ни е тънка, нежна и достатъчно еластична палачинка, а не пресушена.
Редим ги една върху друга в подходяща чиния, захлупена /покрита/ с тавичка.
Поднесяме ги топли, поръсени с пудра захар и избран от Вас пълнеж.

Ако всичко сте изпълнили точно – трябва да се получат 12 броя палачинки при диаметър на дъното на тигана 22 см .



Добър апетит!

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар