вторник, 30 януари 2018 г.

Кюфтета от риба


 
Продукти: 800 г рибно филе /бяла риба, мерлуза, налим и други, не трябва да бъде мазна риба/, 2 филии бял хляб, без кората /може да ги заместим с два - три сварени и добре намачкани средни картофа/, 4-5 скилидки чесън-пасирани, 1/2 ч.л. смлян черен пипер, 2 глави лук, 2 с.л. твърдо краве масло, 3 яйца, 2 к.ч. галета, 2 к.ч. олио, сол на вкус -1 и ½ ч.л. .

Начин на приготвяне: Смиламе рибното месо, прибавяме белият хляб, накиснат 10 мин. в прясно мляко и добре изцеден. Слагаме пасираният чесън, черният пипер, накълцания на много ситно лук и прекарваме цялата смес отново през месомелачка. С мокри ръце правим кюфтета, като в средата на всяко слагаме по едно твърдо парченце краве масло. Използва се двойна планировка – два пъти потапяме кюфтетата в първо в разбитите яйца после в галетата. Пържим ги в силно сгорещено олио. Готовите кюфтета поставяме в тавичка и държим само няколко минути в предварително загрята фурна.
Добър апетит!


Понякога, когато каймата е по влажна, рядка, топя първо готовите кюфтета в брашно, после в яйца, накрая в галета и тогава пържа.

1 коментар: