четвъртък, 25 януари 2018 г.

Пикантно свинско шкембе в тиган


Продукти: 1 бр. свинско шкембе – около 500 г, 40 г свинска мас, 20 мл зехтин, ½ ч.л. смлян чер пипер, 1 ч.л. сладък червен пипер, 1 ч.л. счукан сух лют червен пипер, 1 с.л. бяло вино, 1 ч.л. бял /ябълков/ оцет, ½ ч.л. сол, 6 големи скилидки чесън

За варене – 1.5 л вода, 150 мл ароматно бяло вино, 2 бр. дафинов лист, 6-7 зърна чер пипер, 1-2 зърна бахар.

Начин на приготвяне:  Почиствате шкембето и го сварявате във водата виното и подправките на умерен огън. В зависимост от възрастта на животното отнема около 3-4 часа. По време на варенето махайте с лъжица появилата се пяна. Шкембето е готово, когато без усилие може да се разкъсва с вилица.
Нарежете го на къси ивици. В дълбок тиган с дебело дъно загрейте на умерено силен огън свинската мас, зехтина и една скилидка чесън накълцана на ситно. Пържете около 40 секунди. Добавете нарязаното шкембе и пържете 5 минути. Поръсете с 1 с.л. бяло вино и 1 ч.л. оцет. Разбъркайте. Прибавете черния и червения пипер. Омесете всичко и пържете още минута. Отнемете от огъня, сложете пресования чесън, солта и разбъркайте. Захлупете ястието и оставете 2-3 мин. да почине. Налейте си червено вино и с удоволствие се захванете с унищожаването съдържанието на чинията.

Добър апетит!

1 коментар: