неделя, 29 януари 2017 г.

Пилешки крилца на фурна


 

 Продукти: 850 г пилешки крилца, 1 с.л майонеза, 1 с.л. мед, 1 с.л. бял оцет /ябълков/, 2 с.л. бяло ароматно вино, 1 с.л. лютив чили сос, 2 с.л. зехтин, 1 с.л. светъл соев сос, ½ ч.л. сол или на вкус, ½ ч.л. смлян пипер меланж /чер и бял/, 3 скилидки чесън, 1 ч.л. смлян червен пипер, 1 ч.л. смлян кориандър.

Начин на приготвяне: Почистете добре крилцата – да няма остатъци от перушина./ Аз най тънката част накрая я изрязвам./ Сложете крилцата и всички продукти в дълбок съд и объркайте добре. Захлупете и оставете 6 часа да се мариноват. Периодично разбърквайте – 4 пъти общо.
В подходящ съд застлан с готварска хартия / използвам тавата на фурната/ поставете маринованите крилца. С четка ги намажете отгоре с  част от останалата марината. Печете 16 - 18 мин. в предварително загрята фурна на 250 градуса. След това извадете, обърнете и намажете с останалата марината. Още 15 мин. на 250 градуса да се изпекат и от другата страна.

Готово, налейте си хубаво бяло вино и добър апетит!

сряда, 25 януари 2017 г.

Родопски пататник


 

 
 
Споменът за него ме връща много години назад – в 80-те на миналия век. Тогава бяхме на екскурзия в Родопите. В една от хижите възрастна жени на печка с дърва и елементарна фурна ни приготви тази вкусотия. Тънки тестени кори, пълни с картофи, яйца, малко сирене и пресен джоджен. С овче кисело мляко ммммм…… просто преядохме. Тогава нямах навика да записвам интересни рецепти, но по спомен възстанових тази вкусотия. Можете да се уверите J

Продукти:
За тестото – 150 г бяло брашно, 80 мл хладка вода, 2 щипки сол;
Пълнеж – 600 г картофи, 40 г сирене, 2 яйца,1 с.л. пресен джоджен,2-3 щипки чер пипер, 1 и ½ ч.л. сол /на вкус/
80 г краве масло + 1 с.л. олио

Начин на приготвяне: Почистете и обелете картофите, настържете ги на едро ренде, омесете със солта и оставете на гевгир да се оцеждат.
През това време замесете тестото. Към брашното и солта прибавете водата. Замесете меко тесто, да може да се разточва лесно. Разделете на две топки /едната да е по голяма/ и оставете 15 мин. да почине.
Изцедете чрез стискане с ръце настърганите картофи, да излезе водата им. Смесете с двете яйца, 40 г разтопено масло, подправките и натрошеното на дребно сирене /хубаво да е овче/.
По голямата топка разточете на тънко върху леко набрашнена повърхност. Трябва да е толкова голяма, че да обхваща и страните. При диаметър 22 см на тавата, разточих кръг с 30 см диаметър.
Намазнете добре тавичката за печене с олио. Сложете разточеното тесто. Прибавете картофената смес – трябва да е дебела не повече от 2 см. После покрийте с вторият разточен лист тесто и загънете. Краищата на долният лист тесто трябва да обхващат горният. Залейте с 40 г разтопено краве масло отгоре. Разнесете го добре, да няма суха част от тестото.
Печете на долно ниво в предварително загрята фурна на 250 градуса 16 мин. до приятно порозовяване. После изваждате, обръщате /върху капак обърнах и с леко преплъзване обратно в тавичката/ и още 16 мин на 250 градуса от другата страна. Можете да намазните леко с четка и разтопено масло отгоре.
Извадете, поръсете със студена вода и загънете за 15 мин.



Сервирайте топъл, с кисело мляко и чесън.

Добър апетит!

понеделник, 23 януари 2017 г.

Пълнозърнест хляб


 

Нека Ви предложа и моята рецепта за пълнозърнест хляб. Мек, ароматен и вкусен. В къщи всички си го обичаме.

Продукти: 400 г пълнозърнесто брашно, 50 г бяло брашно, 6 г суха мая /използвах 2 ч.л. на dr.Oetker/, 1 и ½ ч.л. сол, 1 с.л. мед, 2 с.л.  /40мл/ бира, 250 мл хладка вода, 1 с.л. зехтин.
Зехтин за намазване на формата и хляба.

 
Начин на приготвяне: Разтворете сухата мая в 50 мл хладка вода и 1 с.л. от брашното. Оставете на топло да набъбне. По този начин ще се уверите, че е годна за употреба.
Смесете всички продукти и замесете тесто. Аз лично замесих тестото в хлебопекарната – при мен програма 12 месене и втасване 1ч. и 19 мин. Ако не използвате машина, а месите ръчно, трябва след замесване на тестото – отнема около 15 мин да го оставите 1 ч. на топло да набъбне.
След втасването, премесете отново, оформете и поставете в намаслен съд за печене /използвам продълговата форма за кекс/. Оставете на топло за още 30 мин. После намажете отгоре със зехтин. Сложете във фурната съд с топла вода /аз изливам в тавичката на фурната, която стои на дъното 250-300 мл вода/, загрейте на 190 градуса и печете 35 мин., намалете на 170 градуса и допечете още 10-12 мин.
Изключете фурната, открехнете вратичката и оставете така да се охлажда 10 мин. После извадете и поставете върху решетка.

Добър апетит!


Ако желаете можете да добавите различни семки във хляба – сусамени, белени слънчогледови, тиквени или ленено семе.
П.П. От пет позиции за печене във фурната си, изпекох хляба на 2-ра долна.

неделя, 22 януари 2017 г.

Кисело зеле с булгур


 

Продукти: 1 кг кисело зеле, 200 г булгур, 125 мл растително масло /олио/ , 1 малък стрък праз лук,  10 г смлян червен пипер,  3 г смлян чер пипер, 1 морков, резенче целина, 1 ч.л. стрита чубрица, вода /зелев сок/.

Начин на приготвяне: Нарязаните на ситно зеле, морков, целина и праз лук се задушават в мазнината /вместо олио можете да ползвате свинска мас/ и малко зелев сок до омекване. Прибавят се червеният пипер и задушава още минута.
Отделно в съотношение 1 към 2 се полусварява булгура със зелев сок /вода/. Необходимо е само да набъбне, не напълно да поеме водата.
Омесват се зелето, булгура и подправките. Прехвърлят се в подходяща тавичка, налива се 200 мл зелев сок и се пече на 220 градуса във фурната около 20 мин. /до пълното поемане на водата/.

При поднасяне, ястието може да бъде поръсено с пресен магданоз.

Добър апетит!

сряда, 18 януари 2017 г.

Супа със смляно месо и сметана


 
В студено време, това ми е любимата супа заедно с шкембе чорбата.

Продукти: 400 г смляно свинско месо /кайма/, 30 г пушен бекон, 500 г картофи, 100 г моркови, 20 г целина – глава /1 резенче/, 1 стрък праз лук /по голям/, 150 мл течна животинска сметана, 80 мл растително масло, 2 бр. дафинов лист, 1 ч.л. стрита чубрица, 1 ч.л. смлян чер пипер, ½ връзка пресен магданоз /накълцан на ситно/, 20 г топено сирене /по желание/, 1 л и 500 мл гореща вода, сол 1 ч.л. с връх или на вкус.
Брашно за овалване на смляното месо.

 
Начин на приготвяне: В загрятата мазнина запържваме за 3-4 мин. нарязаните праз лук, целина и морков. Наливаме гореща вода. Слагаме нарязаните на дребно обелени картофи и оваляните в брашно топчета смляно месо. Пускаме дафиновите листа и варим на умерен огън под похлупак 30мин., докато се сварят зеленчуците и месото.
Поръсваме с останалите подправки, посоляваме, прибавяме нарязаният бекон и топеното сирене. Разбъркваме докато последното се разтопи напълно. Нека супата се вари още 5 мин. Сваляме от огъня, изчакваме течността да поизстине и сипваме на тънка струйка сметаната в супата. Бъркаме постоянно. Сметаната трябва да бъде на стайна температура. Захлупваме. Да постои супата така 10-15 мин.
Преди поднасяне можем да задушим във врящо олио малко смлян лют червен пипер и с него да залеем отделните порции.

Добър апетит!