понеделник, 27 ноември 2017 г.

Желиран тиквен сладкиш


 

Продукти: 1 кг изчистена тиква, 150 г захар, 3 - 4 с.л. мед, 1/2 ч. чаша нарязани орехи, 1/2 ч. чаша стафиди, 300 г заквасена сметана, ½ чаена лъжица канела, щипка кардамон, щипка смляно индийско орехче, щипка настърган пресен джинджифил, 12 г желатин, 250 мл вода
Заливка – 50 мл течна сметана, 100 г черен шоколад, 40 г краве масло


Начин на приготвяне:
Обелва се тиквата, отделя се сърцевината и се нарязва на парчета. Вари се в тенджера със захарта и водата /колкото да я покрие/ докато омекне. Изчаква се да изстине, оцежда се и пасира. Прибавят се нарязаните орехи, канелата, кардамона, джинджифила, попарените и оцедени стафиди, меда и сметаната. Обърква се до хомогенна смес.
Желатинът се разтваря в 120 мл студена вода в подходящ съд. Чака се да набъбне и после се слага на слаб огън да се разтопи /без да завира/. Постепенно при постоянно бъркане към него се добавя тиквената смес. Всичко се обърква добре, отнема се от огъня и прехвърля в подходяща форма. Слага се на студено за 12 часа.
Сметаната се загрява на слаб огън, после прибавя натрошеният на дребни парчета шоколад, бърка се енергично до хомогенна смес /да се разтопи шоколадът/ и накрая се слага кравето масло. Обърква се добре и оставя настрани за около минута да поизстине. След това се залива сладкиша.


Добър апетит!

2 коментара: