петък, 3 ноември 2017 г.

Родопски пататник на тиган


 

Продукти за тиган с диаметър на дъното 24 см :  750 г необелени картофи, 50 г сирене, 1 малка глава лук,  2 яйца XL, 1 и ½ с.л. пресен джоджен,2-3 щипки стрита суха чубрица, 1 ч.л. смлян червен пипер, 1 равна ч.л. сол /на вкус/
50 г краве масло
+ 2 с.л. олио, 4 щипки брашно

Начин на приготвяне: Почистете и обелете картофите, настържете ги на едро ренде, омесете със солта и оставете на гевгир да се оцеждат – 20 мин. . След това ги изстискайте много добре.
Прибавете към тях натрошеното на ситно сирене, яйцата, настърганата на ситно ренде глава лук, подправките. Омесете добре.
В тиган с незалепващо покритие на умерен огън загрейте 25 г краве масло и 1 с. л. олио. Поръсете с 2 щипки брашно и разтръскайте да се разпредели равномерно. Изсипете картофената смес и загладете отгоре. Захлупете с капак и оставете да се запържи около 20 мин. Огънят не трябва да бъде силен, за да не прегори отдолу, а в средата да остане суров. От 9 степени пържих първо на 5-та, след изсипването на сместа намалих на 3-та. След като се изпържи, обърнете върху подходящ гладък капак над мивката. Това, ако е останало евентуално мазнина да не потече върху печката и да направите пожар или да се изгорите от горещата мазнина.
Сложете останалите 25 г краве масло и 1 с.л. олио, като загреят поръсете с 2 щипки брашно и върнете пататника обратно в тигана с преплъзване да се изпържи и от другата страна. Капака отгоре и още около 20 мин.

Сервирайте топъл с кисело мляко, омесено с пресован чесън.

Добър апетит!

Пърженето може да отнеме различно от указаното по горе време. В зависимост от дебелината на пататника / оптималната е около 3 см/ и вида картофи. Вместо олио използвах зехтин. Аз лично го предпочитам с овче сирене и овче кисело мляко. Въпрос на вкус!

2 коментара: