сряда, 4 октомври 2017 г.

Пържено фиде с ориз


 

Продукти: 1 ч.ч. /200мл/ бял ориз, 3 с.л. натрошено фиде, 2 с.л. краве масло /неразтопено – 50 г/, 2 с.л. зехтин за готвене, 1 ч.л. сол – равна, щипка шафран или смлян черен пипер, 300 мл горещ пилешки бульон.

Начин на приготвяне: Премийте на студена течаща вода ориза 3-4 пъти и го накиснете в 250 мл гореща вода за 15-20 мин.  Оцедете. Натрошеното фиде запържете в сгорещената мазнина /краве масло и зехтин/ за 2 мин., докато стане кафеникаво. Прибавете оцедения ориз и солта. Пържете още около 5 мин., при постоянно бъркане докато ориза стане „стъклен“. После излейте отгоре горещият бульон, сложете щипка шафран или черен пипер и разбъркайте с дървена лъжица. Намалете огъня на слаб и захлупете с капак. Щом оризът поеме течността, изключете нагревателния уред. Махнете капака, покрийте  отгоре с кърпа и сложете обратно капака. След 15 мин. ориза и фидето са готови за консумация.
Добър апетит!

Може към ястието да се добавят зеленчуци, запържено месо, но това е въпрос на вкус. Въобще много приятна рецепта от турската кухня. Аз го обичам натюр. J

Няма коментари:

Публикуване на коментар