четвъртък, 22 юни 2017 г.

Картофени кюфтета с пилешко месо


 

 
Продукти: 600 г картофи, 300 г пилешко месо от гърдите, 1 яйце – XL, 1 средна глава лук, 3 скилидки чесън, 2 с.л. накълцан пресен магданоз, 1ч.л. сол, ½ ч.л. смлян бял пипер, 2-3 щипки стрита суха чубрица
Панировка – 2 яйца и 2 с.л. бира, брашно за овалване.

Растително масло за пържене.

Начин на приготвяне: Сварявате картофите, след като изстинат се почистват и настъргват на едро ренде. Пилешкото месо се измива добре, подсушава и накълцва на много дребно. Да стане като кайма.
Добавят се ситно нарязаният лук, пресованият чесън, подправките, яйцето и солта. Всичко се омесва и оставя на студено в хладилник за 60 мин.
За панировката разбивате на пяна 2 яйца с 2 с.л. бира. Пресявате брашното за овалване.
Загрявате растително масло на малко над умерената температура. От 9 степени на 5-та пържих.
Изваждате студената смес. Топите ръце в студена вода, оформяте плоски кюфтенца с дебелина 1-1.2 см . Овалвате в брашно топите в разбитото яйце и пържите в олиото до приятно покафеняване от всяка страна – 2-3 мин.
Готовите кюфтета слагате върху домакинска хартия да се оцедят.

При всяко  оформяне на кюфтетата, слагате обратно останалата смес в хладилника на студено.


Добър апетит!

2 коментара: