понеделник, 12 юни 2017 г.

Домашен сметанов сладолед


 
 

Продукти: Прясно мляко 3.2% - 3.5% - 250мл, течна сметана 35% - 500мл, подсладено кондензирано мляко 397 г /304мл/, царевично нишесте – 10 г, ванилия на прах – 6 г , захаросани вишни – 50 г, натрошени карамелизирани ядки /фастък, лешник, бадем/ - 40 г .

Начин на приготвяне: Разтворете нишестето в 50 мл студено мляко, останалото загрейте на умерена температура в подходящ съд. Щом кипне прибавете разтвореното нишесте и бъркайте докато се сгъсти. Отнемете от огъня, прецедете и прихвърлете в друг съд. Покрийте с безцветно домакинско фолио и оставете да изстине напълно. След това прибавете кондензираното мляко и ванилията. Разбъркайте добре и оставете във фризера за 30-45 мин.
Течната сметана разбийте в подходящ охладен съд потопен в ледена вода за 3-5 мин. След това добавете постепенно охладената млечна смес. Разбъркайте с дървена лъжица добре.
Сложете вишните и ядките в сместа. Отново объркайте и оставете във фризера за 20 мин. Извадете и разбъркайте с дървена лъжица. Още два пъти повторете същата процедура. Оставете във фризера да замръзва.
Сервирайте с топинг.

Добър апетит!

Подсладено кондензирано мляко

Течна сметана 35%
 

2 коментара: