сряда, 17 май 2017 г.

Тиквени пръчици на фурна с пикантен сос


 

 
Продукти: 750 г неголеми тиквички /3-4 броя/, 100 г брашно, 150 г галета, 150 г обикновен царевичен корнфлейкс, ½ ч.ч. настърган пармезан, 3-4 яйца, 1 ч.л. с връх чесън на прах, сух копър, кориандър, 1 равна ч.л. смлян бял пипер, 3-4 с.л. олио, 1 ч.л с връх сол /на вкус/, 1с.л. вода.
Пикантен сос – 300 г заквасена сметана, 1 голяма глава лук, 2-3 скилидки чесън, 1 с.л. горчица, 1 с.л. мед, 1 с.л. ябълков оцет 9 градуса, 1 ч.л. оцет балсамико, 2 с.л. зехтин, 1-2 с.л. пресен копър, нарязан на дребно, 2-3 щипки смлян бял пипер, /по желание 2-3 щипки смлян лют червен пипер/.

 
Начин на приготвяне: Тиквичките измиваме добре, почистваме и нарязваме на ивици с дължина 5-6 см, ширина 1.5 см и дебелина 0.5 см. Посоляваме ги и ги оставяме на гевгир да се оцедят за около 60 мин. Брашното объркваме с чесъна на прах, яйцата разбиваме на пяна с 1 с.л. студена вода. Омесваме галетата, счуканият на ситно корнфлейкс, настърганият пармезан, сух копър, кориандър и бял пипер.
Овалваме оцедените нарязани тиквички първо в брашното, после в разбитите яйца и накрая в сместа с галетата и корнфлейкса. Слагаме ги в голяма тава /използвам фабричната на фурната/ застлана с готварска хартия.

Поръсваме с 3-4 с.л. олио и печем около 18 мин. на предварително загрята на 200 градуса фурна. На половината на времето за печене ги обръщаме.

Сос – Запържваме до светлокафяво нарязаната глава лук и скилидки чесън в 1 с.л. зехтин.
В блендер слагаме всички продукти и 1-2 с.л. сметана. Разбиваме до гладка смес. После смесваме с останалата сметана. Поднасяме готовите тиквени пръчици със соса.

 
П.П. При желание можем да изпечем тиквичките с този сос вместо с яйца. Като първо ги овалваме в брашно, после в соса и накрая в галетата.

Добър апетит!

2 коментара:

  1. Чудесни тиквички са се получили.При това много лесни и ефектни.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей!
      Благодаря!
      Станаха много вкусни и много бяло вино изпиха. Поздрави!

      Изтриване