събота, 13 май 2017 г.

Панакота


 

Продукти: 500 мл течна сметана за разбиване 35% масленост, 100 мл прясно мляко 3.2%, 120 г захар, 3 г ванилия на прах, 3-4 капки ромова есенция, 14 г желатин на прах.
Украса – горски плодове, 2 с.л. сладко от сини боровинки, 150 мл вода, 1 с.л. захар, 5 г желатин на прах.

 

Начин на приготвяне: 5 г желатин разтваряме в 2 с.л. студена вода, като набъбне затопляме /на слаб огън/ да се разтвори напълно и добавяме разреденото с 150 мл хладка вода сладко. Разбъркваме добре, отнемаме от огъня и прибавяме горските плодове. Оставяме настрани.
Затопляме 100 мл прясно мляко със захарта. Само да се разтопи напълно. Слагаме ванилията и ромовата есенция. Желатинът разтваряме в студена вода да набъбне според инструкцията на производителя. После затопляме на слаб огън и наливаме затопленото мляко. Разбъркваме, отнемаме от огъня и оставяме да изстине напълно.
Течната сметана разбиваме добре да бухне. Постепенно наливаме млякото със желатина. Разбъркваме.
Разпределяме в купички, като първо можем да сложим украсата. Оставяме в хладилника да стегне, после наливаме сметаната. /Става да се разменят местата – първо сметаната, отгоре украсата, въпрос на вкус/.
   
Трябва да престои най малко 4-5 часа в  хладилник да стегне.

Добър апетит!


течна сметана

4 коментара:

  1. Тази сметана от "Берьозка" ли я вземате?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Анонимен!
      От м-н "Берьозка" е закупена сметаната.

      Изтриване
  2. За мен една чашка може ли, Иван?
    Скоро минах през Берьозката, не бях ходила доста време, ама те направо тройни цени са наслагали?!?

    ОтговорИзтриване
  3. За теб - колкото чашки поискаш. :)
    Верно, че в Берьозка не е евтино. Но, ако искаш качествени продукти - купи си оттам.

    ОтговорИзтриване