понеделник, 23 януари 2017 г.

Пълнозърнест хляб


 

Нека Ви предложа и моята рецепта за пълнозърнест хляб. Мек, ароматен и вкусен. В къщи всички си го обичаме.

Продукти: 400 г пълнозърнесто брашно, 50 г бяло брашно, 6 г суха мая /използвах 2 ч.л. на dr.Oetker/, 1 и ½ ч.л. сол, 1 с.л. мед, 2 с.л.  /40мл/ бира, 250 мл хладка вода, 1 с.л. зехтин.
Зехтин за намазване на формата и хляба.

 
Начин на приготвяне: Разтворете сухата мая в 50 мл хладка вода и 1 с.л. от брашното. Оставете на топло да набъбне. По този начин ще се уверите, че е годна за употреба.
Смесете всички продукти и замесете тесто. Аз лично замесих тестото в хлебопекарната – при мен програма 12 месене и втасване 1ч. и 19 мин. Ако не използвате машина, а месите ръчно, трябва след замесване на тестото – отнема около 15 мин да го оставите 1 ч. на топло да набъбне.
След втасването, премесете отново, оформете и поставете в намаслен съд за печене /използвам продълговата форма за кекс/. Оставете на топло за още 30 мин. После намажете отгоре със зехтин. Сложете във фурната съд с топла вода /аз изливам в тавичката на фурната, която стои на дъното 250-300 мл вода/, загрейте на 190 градуса и печете 35 мин., намалете на 170 градуса и допечете още 10-12 мин.
Изключете фурната, открехнете вратичката и оставете така да се охлажда 10 мин. После извадете и поставете върху решетка.

Добър апетит!


Ако желаете можете да добавите различни семки във хляба – сусамени, белени слънчогледови, тиквени или ленено семе.
П.П. От пет позиции за печене във фурната си, изпекох хляба на 2-ра долна.

1 коментар: