събота, 26 ноември 2016 г.

Малеби


 

Някои казват, че това е вариант на прочутото свиленградското малеби. Но аз лично не съм сигурен. Поне навремето не съм си отбелязал, че е то. Но пък е много вкусно. Насладете му се.

Продукти: 1 л прясно мляко, 160 г захар, 110 г оризово нишесте /става и с брашно/, 2 пакетчета ванилия .
за сиропа: 150 г захар, 80 мл вода, 40 мл розова вода за пиене, 75 мл малинов сироп /може да използвате и друг с червен цвят/.

Начин на приготвяне: Отделете 200 мл мляко, останалото сложете да заври на умерен огън в дълбока тенджера. Омесете захарта, нишестето и ванилията. После разтворете всичко в 200 мл мляко.

След като заври млякото на огъня добавете на тънка струйка разтвореното оризово нишесте /брашно/. Бъркайте постоянно, докато всичко се сгъсти. Отнемете от огъня и разпределете в купички. Оставете напълно да изстине /може и в хладилник/.
Направете сироп от 150 г захар, 80 мл вода, 40 мл розова вода за пиене, 75 мл малинов сироп, като го сложите в дълбок съд на огъня. Бъркайте след завирането 5 мин. Оставете да изстине напълно. Преди сервирането на малебито го залейте с изстиналия сироп.
Може първо да направите сироп от водата и захарта, а като изстине да го ароматизирате и оцветите с малиновият сироп и розовата вода.




Добър апетит!

 

 

 

петък, 25 ноември 2016 г.

Тиквен хляб


 

Продукти: Бяло брашно – 450 г, царевично нишесте – 50 г, тиквено пюре – 220 г, растително масло – 30 мл, прясно мляко – 125 мл, сол – 12 г, захар – 30 г, суха мая – 4 г /1,5 ч.л/, белени тиквени семки – 20 г .
Брашно за премесване. Олио за намазване на тавичката за печене. Вода- 150 мл .

Начин на приготвяне: Бялото брашно пресяваме два пъти. Омесваме със солта, захарта и царевичното нишесте. Растителното масло /олио/ разбиваме с тиквеното пюре и така прибавяме към брашното. Топлото мляко омесваме със сухата мая. Оставяме леко да набъбне на топло и слагаме при брашното. Накрая добавяме суровите тиквени семки /ако желаете можете да ги запечете няколко минути във фурната/.
Слагаме всичко в хлебопекарната и замесваме тесто. Който желае, може и ръчно да си го замеси тестото. Оставяме го в нея да втасва там - за около 60 мин.
След това премесваме /изкарваме му въздуха J/. Прехвърляме го в намазнена тавичка и 45 мин. на топло да втасва още веднъж /да удвои обемът си/.
Изпичаме хляба за 35 мин. на предварително загрята на 180 градуса фурна, без вентилатор. Слагаме вътре във фурната отделно една малка тавичка със 150 мл вода. Накрая, някъде около 28-30 мин от печенето покриваме с фолио.


Готовият хляб оставяме да изстива на решетка, като го изваждаме от тавичката в която е бил печен.

Добър апетит!

 

сряда, 23 ноември 2016 г.

Булгур със зеленчуци


 

Една рецепта от турската кухня, но малко побългарена.

Продукти: 1 и ½ ч.ч. булгур, 3 с.л. зехтин, 1 глава лук, 1 морков, 1 червена чушка, 2 домата, 2 с.л. домашна лютеница /едромляна/, 1 и ½ ч.л. сол, ½ ч.л. смлян чер пипер, 1 с.л. смлян сладък червен пипер, 2-3 щипки смлян лют червен пипер, по 1 с.л. накълцан пресен магданоз и джоджен, 2-3 щипки захар.

3 и ½ ч.ч. вряла вода.

 
Начин на приготвяне: Измийте и подсушете булгура. Зеленчуците нарежете на дребно. Доматите попарете със вряла вода, обелете и тогава нарежете.
В дълбок тиган с дебело дъно загрейте зехтина. Запържете на умерено силен огън за около 5 мин. лукът, после добавете нарязаните морков и чушка. Запържете още 5 мин. Сложете нарязаният домат със захарта и лютеницата. Пържете около 3-4 мин. и накрая  прибавете булгура, солта и подправките /без джоджена и магданоза/. Бъркайте още около 5 мин. и налейте врялата вода (тя трябва да покрива булгура с 1,5-2 сантиметра). Намалете огъня на умерен /слаб/ и захлупете. Нека се вари около 15 мин. докато булгура поеме напълно водата. Поръсете с джоджен и магданоз, оставете да кипне и отнемете от огъня. Нека ястието постои още 15 мин. захлупено. Готово.

Добър апетит!

Аз лично към гореописаните подправки добавих по няколко щипки куркума и кимион. Понякога добавям и 2 с.л. стафиди. – въпрос на вкус. Сервирах с пържени наденички.
 
С пържени наденички
 

вторник, 1 ноември 2016 г.

Сок от бъзак /Черен бъз/


 

Рецептата на Петър Димков за сок (сироп) от черен бъз

Обикновено плодовете от черен бъз се берат в края на август, началото на септември.
Избират се само добре узрели зърна. Те се разпознават по много тъмния си цвят, освен това лесно се отделят от грозда с помощта на вилица.
Дръжките и недоузрелите зърна се изхвърлят. Почистените плодове от черен бъз се нареждат в буркани на пластове със захар. Най-горният пласт трябва да е по-дебел и плътен, за да не започне ферментация. Бурканите се покриват с марля. След три седмици /21 дни/ плодовата маса се прецежда и налива в тъмни стъклени бутилки. Съхранява се на хладно и тъмно място.

Няколко съвета за направата на сока.

Когато се отделят узрелите зърна от грозда с помощта на вилица е хубаво те да не се мият с вода защото сиропа може да ферментира. Подготвят се стъклени буркани, измити и напълно сухи. Слага се 1 ред бъзак около 3 см и след това още толкова захар. /Аз използвах обикновена бяла кристална захар, на за предпочитане е тръстикова или мед./Така ред зрънца от бъзак, ред захар, докато се запълни буркана. Захарта и зрънцата бъзак бяха по равни количества. Най отгоре трябва да е покрито всичко със дебел пласт захар 4-5 см . Бурканът трябва да е пълен ¾ от обемът си. Сместа се надига, „шупва“ през следващите дни и трябва да има пространство да не изкипи. Отворът на буркана се покрива с марля и се оставя на тъмно място. Веднъж на ден се бърка с дървена лъжица. Аз го оставих да престои не 21 дни, а 40 дни. Прецедих през марля, напълних в малки стъклени бутилки /хубаво е да са с тъмен цвят/ и сложих да отлежава на тъмно в мазето.

По време на вирусни епидемии, за стабилизиране на имунитета се препоръчва прием на по една супена лъжица бъзов сок десетина минути преди хранене, три пъти дневно (forumzdrave.bg).

Успех!