неделя, 31 юли 2016 г.

Пържен патладжан с кайма


 

 
След безмесният вариант на пържените патладжани, да ви предложа и такъв със смляно месо.

Продукти: 2 средно големи патладжана, 500 г свинска кайма, 60 г сухари, 2 броя яйца – L, 30 мл прясно мляко, 1-2 скилидки чесън, ½ ч.л. смлян чер пипер, ½ ч.л. смлян кимион, 2-3 щипки стрита суха чубрица, 1-2 скилидки чесън, 1 с.л. с връх накълцан пресен магданоз, 1 ч.л. сол
Олио за пържене, вода и още сол за изкисване на патладжаните.

 
Начин на приготвяне: Почистваме и обелваме патладжаните. Нарязваме ги на кръгчета с дебелина 1 см и слагаме в леко подсолена вода за 45 мин. Патладжаните трябва да са под водата.
Изваждаме, оцеждаме, слагаме на гевгир, посоляваме с 2-3 щипки сол и оставяме.
Сухарите счукваме на прах и заливаме с прясното мляко.
Каймата /смляното месо/ омесваме с яйцата, настърганите на дребно ренде скилидки чесън, подправките, сухарите и солта. Разбъркваме много добре до еднородна смес и оставяме в хладилник да почине за 30 мин., в покрит съд.
 
След това слагаме от каймата по 1 с.л. /може и малко повече/ върху всяко кръгче патладжан и пържим в сгорещено олио, първо от страната с патладжана, после от страната на каймата до приятно зачервяване.

  Олиото в съда в който пържим трябва да надвишава съвсем леко височината на кръгчето патладжан /1.2 см /.

Изпърженият патладжан оцеждаме върху готварска хартия.

Добър апетит!

понеделник, 25 юли 2016 г.

Пържени патладжани с яйца и сирене


 

Тази рецепта е адаптирана от оригинална такава турска. Някои продукти са заменени или добавени според моят вкус. В оригинала сместа се прави с брашно, докато аз използвам счукани сухари, добавих чесън, пресен магданоз и малко смлян чер пипер. Получи се нещо много вкусно.

Продукти: 2 средно големи патладжана, 3 бр. яйца - L, 300 г бяло саламурено сирене, 50 г кашкавал /по желание/, 5 резенчета сухари - 50 г, 2 с.л. с връх нарязан пресен магданоз, 2 големи скилидки чесън, 3-4 щипки смлян чер пипер.
Олио за пържене, брашно.

 
Начин на приготвяне: Почистете патладжаните, обелете ги и ги нарежете на кръгчета с дебелина 1 см . Сложете ги в леко подсолена студена вода за 45 мин. Извадете ги, сложете в гевгир, посолете леко и оставете да се оцеждат.
Сиренето настъргвате на едро ренде, скилидките чесън на дребно ренде, сухарите счуквате на прах.
В голяма купа слагате всички продукти, подправки и омесвате добре. Върху всяко резенче от патладжана слагате по 1 с.л. с връх от сместа.
 Пържите в добре загрято олио /от 9 степени нагревателен уред, пържих на 5-та/ по около 3 – 4 мин. от всяка страна /до приятно зачервяване/, като първо слагате с резенчето патладжан в мазнината.

Добър апетит!

Сервирани с доматен сос
Ако решите да добавите кашкавал, настържете го на едро ренде, а при пържене топнете горната част на сместа сложена върху резенчето патладжан в пресято брашно, да не залепва кашкавала при пърженето на дъното на тигана.

неделя, 17 юли 2016 г.

Крем с маскарпоне


 

Бързо,лесно и вкусно кремче.
Продукти: 500мл прясно мляко, 45 г пшенично нишесте, 80 г захар, 250 г маскарпоне, 100 г подсладено кондензирано мляко, 1 с.л. ликьор „Амарето“.
Топинг и пресни плодове по избор.

Начин на приготвяне: Загрейте в дълбок съд на умерен огън 400 мл прясно мляко. Нишестето омесете със захарта и разбъркайте със 100 мл студено прясно мляко.
След като млякото на огъня започне да завира на тънка струйка прибавете омесените нишесте, студено мляко и захар. Бъркайте докато се сгъсти. Отнемете от огъня и оставете да се изстине напълно.
Маскарпонето разбийте с телена бъркалка заедно с кондензираното мляко и ликьора. Добавете изстиналият крем нишесте. Бъркайте до еднородна смес. Изсипете в купички и сложете на студено да стегне.
Преди сервиране залейте с топинг или сироп по избор.

В купичките преди да сипете крема можете да сложите парченца пресни плодове по избор.

прясно сирене маскарпоне
Добър апетит!

натурално пшенично нишесте
 

понеделник, 11 юли 2016 г.

Мариновани тиквички на тиган с орехови ядки


 

В часовете преди финала на Европейското първенство по футбол реших да си направя нещо бързо и безмесно. В тази жега месото ми идваше малко тежичко. Отворих хладилника за зеленчуци – имах само тиквички, чушки и домати. Сурови орехови ядки също се валяха пред погледа ми. Осени ме идея за нещо пикантно. Накрая ето какво си похапвах непосредствено преди мача.

 
Продукти: 450 г тиквички за готвене, 1 червена чушка, ½ зелена чушка, 1 глава лук, 3 големи скилидки чесън, 50 г орехови ядки, 70 мл зехтин за готвене, 1 с.л. мед, 1/3 ч.л. смлян чер пипер, 1/2 ч.л. смлян червен пипер, 1 ч.л. с връх стрита мащерка, 1 и ½ ч.л. ябълков оцет, 2-3 щипки аджика /или лют червен пипер/, сол на вкус.


Начин на приготвяне: Тиквичките да бъдат малки – 2 бр. Нарежете ги на колелца с дебелина по 8 мм . После на още 6-8 части. Чушките и лукът на режете на едри парчета, чесънът пресовайте. В дълбока купа сложете всичко. Оцетът, 20 мл зехтин /1 с.л./, медът, мащерката и сол, омесете и поръсете нарязаните зеленчуци. Объркайте и оставете захлупени 45-60 мин. Периодично ги премесвайте.
Загрейте на силен огън останалият зехтин в тиган с дебело дъно или с незалепващо покритие /око издържа на силен огън/ . Изсипете зеленчуците с маринатата в тигана. Запържете за 3-7 мин. в зависимост дали искате зеленчуците хрупкави или по мекички. Към края на печенето поръсете с чер, червен пипер, аджика и още сол ако е необходимо.
Изключете нагревателния уред, поръсете със счукани орехови ядки /можете да ги сложите и непосредствено преди сервиране/ и захлупете. Оставете за 10 мин., като периодично разбърквате.

Добър апетит!


За любителите на пикантното могат да добавят малка зелена люта чушка, тези, които не обичат люто, могат да пропуснат тези съставки от ястието.

събота, 9 юли 2016 г.

Мариновани тиквички на грил тиган


 

 
Продукти: 1 кг млади тиквички, 4 с.л. зехтин, 4 ч.л. ябълков оцет, 1 ч.л. мед, 1 малка връзка пресен копър, 8 скилидки чесън /около една средна глава/, ½ ч.л. смлян чер пипер, сол на вкус.
По желание – прясна мента или пресен босилек.

 
Начин на приготвяне: Изберете млади тиквички със средна големина. Нарежете ги по дължина с дебелина 6 мм. Посолете ги.
Смесете в блендер зехтина, оцета, меда, нарязаният на дребно копър, черният пипер, обелените скилидки чесън и 2-3 щипки сол. Пасирайте всичко до гладка смес.
Загрейте грил тиган на силен огън /от 9 степени ги пекох на 7 ма/. Печете – ако искате да бъдат хрупкави по 40 сек. от всяка страна, ако ги обичате по мекички по 90 – 120 сек. от всяка страна. Редите в тава или друг подходящ съд и мажете с четка от двете страни с маринатата.
След изпичането на всички тиквички, покривате съда и оставяте на хладно за около 4 часа. Аз обикновено ги пека в ранния следобед, за да са готови за вечерта.

По желание можете да добавите в маринатата преди да смелите всичко малко листа от мента или босилек. Но всичко е въпрос на вкус.

Добър апетит!