четвъртък, 15 декември 2016 г.

Pastel de nata - кошнички от бутертесто с крем


 

 

   


  Това е десерт или малка торта с формата на чаша направен от бутертесто с крем . Разпространен е в Португалия и в страните, намиращи се на територията на бившите португалски колонии Бразилия, Ангола, Мозамбик, Източен Тимор, Гоа, Макао и други, както и в страни, където има голям брой имигранти от Португалия.
  Pastel de nata е творение на католически монаси от манастира на Jeronimos в община Санта-Мария-де-Белен в Лисабон около XVIII век. През това време в манастира са използвали белтъка на яйцата за колосване на монашеските одежди, по-специално облеклото на монахините. Предприемчиви монаси оползотворявали останалите жълтъци в направата на сладкарски изделия. После ги продавали в цялата страна.
  След изчезването на религиозни ордени, след португалската революция в 1820г., монасите започнали да продават pashtel де Ната на близката захарна фабрика, за да получават доходи. През 1834 г. манастирът Jeronimos е бил затворен, а собствениците на захарната фабрика са изкупили рецептите за направа на манастирските сладкиши. В 1837 г. те открили завод Pashtel де Белем, който произвежда прочутите сладкиши и в днешно време.

И накрая да Ви представя моят вариант за този необикновено вкусен сладкиш.

 Продукти: 400 г бутертесто, 250 мл течна сметана, 250 мл прясно сварено мляко, 65 г нишесте / 20 г царевично и 45 г пшенично – 3 с.л./, 3 г ванилия на прах, 160 г захар, 5 бр. яйчени жълтъци – L.

Начин на приготвяне: Разбивате жълтъците със захарта до „побеляване“ /захарта напълно трябва да е усвоена/.След това прибавяте омесените нишестета и ванилия. Бъркате до еднородна гладка смес. Накрая на тънка струя при постоянно разбъркане с миксер наливате ГОРЕЩОТО мляко. Омесвате добре.
На слаб огън /или водна баня/, в подходящ дълбок съд загрявате сметаната. Не трябва да кипва. Добавяте горещата смес и бъркате докато се получи гъст крем. Отнема около 30-45 мин. Изстудява се напълно крема, може и в хладилник.
Бутертестото режете на ленти широки 2-3 см и облепяте дълбоки, предварително намаслени чашки /форми/ за печене навсякъде отвътре. Слагате в хладилник.
Изваждате изстудения крем и разбивате с телена бъркалка. След това вадите формите с бутертестото и сипвате крем – да се напълни ¾ от обемът им. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса около 20-22 мин. Изключете фурната, отворете вратата в горния край и оставете около 10 мин. да се охлажда. После извадете. Нека изстинат напълно. Насладете се на невероятния вкус.

Добър апетит!


Понякога в крема при печене слагам плодове – вишни от сладко или вишновка. Вместо чашки, използвах форми да мъфини.

 

 

4 коментара:

  1. Здравейте,
    при приготвянето на крема не се ли разбиват жълтъците, а не белтъци?
    Рецептата Ви е много полезна, защото и у нас има много жълтъци за оползотворяване : )))

    ОтговорИзтриване
  2. Иване, задължително ли е да се смесят два вида нишесте. Не за друго, но обикновено имам или от едното, или от другото.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей! Става само и с един вид - пшенично или царевично. Малко се променя на вкус. Може да варираш с количеството нишесте, ако го намалиш - кремът става малко по "течен". Просто преди 25 години, когато ми донесоха от Португалия и за пръв път опитах сладките, тази рецепта като пропорции ми дадоха моите познати. Поздрави!

      Изтриване