четвъртък, 29 декември 2016 г.

Хляб


 

 
Точно преди нова година се загледах в рецептите публикувани в блога ми и видях, че липсва основната. Тази за Негово Величество ХЛЯБЪТ. Много народи използват хляба като символ в различни обреди и ритуали. Християните го наричат „плътта Христова“. В България той е символ на гостоприемство и по традиция официални гости се посрещат с хляб и сол, или с хляб и мед
Има най различни ритуали по замесването на хляба и многобройни вариации. Аз ще ви представя рецепта за обикновен вкусен, домашен хляб. Ароматът му просто е трудно описуем. Истинска наслада за Вас и околните.


Продукти за 1 хляб: 480 г бяло брашно тип 500, 250 мл топла вода, 1 ч.л. /с връх/сол, 1 ч.л. захар, 10 г жива мая, 2 с.л. зехтин /олио/
вода



Начин на приготвяне: В 50 мл топла вода разтваряте маята и захарта. Прибавяте 1 с.л. пресято брашно и оставяте на топло да набъбне.
Останалото брашно пресявате два пъти. Омесвате със солта. Правите кладенче, наливате водата и готовата мая. Замесвате меко и гладко тесто. Ако месите на ръка – около 12 мин. /може и в кухненски робот/.
Прехвърляте в леко намаслен съд, покривате и оставяте на топло да си удвои обемът /втаса/. Отнема около 60 мин.
Изваждате, премесвате около 4-5 мин. и оформяте хляба. /Аз обикновено разделям тестото на две части и поставям в намаслени форми/. Намазвате отгоре със зехтин и оставяте да втаса още 40 мин.
Печете в предварително загрята фурна на 190 градуса 30 мин., след което намалявате на 170 градуса и допичате още 12 мин. ЗАДЪЛЖИТЕЛНО СЛАГАТЕ СЪД С ТОПЛА ВОДА по време на печенето на хляба. Аз обикновено изливам 150 мл топла вода в тавичката на фурната.
Когато е изпечен хлябът, не бързайте веднага да го вадите, а открехнете вратата на фурната, и след 10 мин. го извадете и оставете да се охлажда на скара.


Добър апетит!

 

1 коментар: