понеделник, 5 декември 2016 г.

Сладкиш с тиква


 

 
Продукти: брашно – 200 г, царевично нишесте – 20 г,  тиква, обелена и настъргана – 300 г, захар – 150г, мед – 20 г, яйца – 3 бр. /L, XL /, краве масло - 100 г, лимон – 1 бр./ настъргана кора и 50 мл сок/, стафиди – 30 г, хлебна сода – 7 г,  ванилия – 3 г
Шоколадов ганаш – млечен /черен/ шоколад – 100 г, течна сметана – 50 мл., краве масло – 20 г .
Мазнина за смазване на тавичката  

 
Начин на приготвяне: Почиствате от кората и семето тиквата. Настъргвате я на не много едро ренде. Оставяте я на гевгир за около 35 мин да се оцеди. Преди да я сложите в тестото, я изстисквате добре.
Трите яйца разделяте на жълтъци и белтъци. Жълтъците разбивате със захарта до удвояване на сместа. Последователно, при постоянно разбиване добавяте меда, размекнатото масло, настърганата на дребно ренде лимонова кора и 50 мл лимонов сок. След това омесените брашно, нишесте, сода и ванилия. Разбърквате добре и слагате тиквата и стафидите. Накрая разбитите на сняг белтъци, като омесвате внимателно сместа с дървена лъжица.
В намаслена тавичка с незалепващо покритие 24 /26/ см. диаметър, сипвате внимателно готовото тесто и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна около 35 мин. След 25 мин. , покривате с алуминиево фолио отгоре да не прегори. Проба с дървена клечка за изпичане. Ако по нея няма тесто след бодването, значи вече е готов за вадене.
Не го изваждайте веднага, а отворете горния край на вратата на фурната да изстива. Вече поизстинал го преместете на решетка да изстине докрай. След това заливате с шоколадов ганаш отгоре.

Шоколадов ганаш – в подходящ съд на слаб огън загрявате сметаната, след това добавяте натрошеният на дребно шоколад. Бъркате енергично докато се разтопи и накрая слагате маслото. Разбивате до еднородна смес. Отнемате от огъня, оставяте за около минута да изстине и заливате внимателно отгоре изпечения блат.



Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар