петък, 23 септември 2016 г.

Люти чушлета с грозде


 


Лека й пръст на баба ми Дена, правеше ги превъзходно – чушлета Шипка от градината ни, грозде пак оттам и аз още от малък заобичах лютото и чушките. Рецептата се беше изгубила във времето, но успях да я възстановя. Тези чушлета направени с грозде имат по специфичен вкус и са идеално допълнение към всяко основно ястие за любителите на лютото.
Продукти за два буркана по 0.8 л : около 2 кг чушлета Шипка, 200 – 220 г бяло грозде „Болгар“, 500 мл винен оцет – 6 градуса, 120 г захар, 120 г сол, 1 л вода, 2 с.л. мед
По желание – по две скилидки чесън на буркан и 1 с.л. копър.
По 2 аспирина на всеки буркан за дълготрайност.

Начин на приготвяне: Чушлетата се измиват и им се изрязват дръжките. Бланшират се за кратко време във врящата вода – докато си променят цвета и леко побелеят. Изваждат се и веднага се потапят в студена вода. Оцеждат се.
Към водата в която сме бланширали чушлетата се прибавя солта, захарта медът. Кипва се. Отнема се от огъня и оставя да изстине.
 В бурканите на дъното се сипва оцетът– по 250 мл на всеки, после се редят два реда чушлета, 1 ред зърна грозде до напълването им. Помежду чушлетата можете да сложите малко копър и чесън /въпрос на вкус/.
За дълготрайност сложете по 2 бр. аспирин на буркан. Залейте с маринатата. Обърнете няколко пъти затворените буркани да се разтвори аспиринът. Съхранявайте на хладно и тъмно място – мазе.

Добър апетит!
Аз лично добавих и миниатюрни люти камбички, намалих аспирините на 1, като сложих по 1 ч.л. синапено семе на буркан.

 

4 коментара:

  1. Много интересна рецепта с грозде.Правила съм камби, но тази година имаме много люти чушлета и задължително ще изпробвам рецептата , но без аспирин, само със синап.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Ееее, толкова е интересно това, никога не съм опитвала, ама така изкушаваш значи...

    ОтговорИзтриване