вторник, 16 август 2016 г.

Виенски кифли





 


Продукти за 10-12 броя:
Тесто - Брашно 600 г, краве масло 35 г, олио 30 г, свинска мас 17 г, прясна мая 22 г, захар 40 г, вода 200 мл, сол 8 г

За парено брашно - 2 с.л. брашно, 55 мл вода
Локум или гъсто сладко /пестил/ за пълнеж /по желание/

 
 
Начин на приготвяне: Маята се размива в малко хладка вода, добавя се захарта и 2 с.л. брашно. Оставя се да шупне на топло.
Пресявате брашното два пъти. Омесвате го със солта и правите кладенче. Сипвате шупналата мая, останалата вода, олиото и разтопената свинска мас. Замесвате меко, нелепнещо тесто /в зависимост от брашното може да поеме повече или по малко грамаж от указаният. Трябва да се получи меко, нелепнещо/. Оставяте го на топло да втаса /да удвои обемът си/. Обикновено отнема между 45 мин. и 60 мин.
Изваждате, разделяте на три части, които разточвате в кръг 25-30 см . 

Всеки кръг тесто редите един върху друг, като първият и вторият намазвате с РАЗМЕКНАТО краве масло. /Не разтопено, да не се разтече/. След това се разточва на кръг с дебелина около 2 см и реже на триъгълници /10-12 броя/. Навиват се и краищата им се свиват към средата- незатворен кръг /дъга/.
Парено тесто – пресятото брашно – 2 с.л. се залива с гореща вода – 55 мл и оставя на топло да набъбне /бухне/. После с четчица мажете навитите триъгълници.
Подредете ги в тави постлани с хартия за печене и оставете на топло за още 15 – 20 минути. Печете в умерена фурна – 180 градуса около 15-17 мин., до леко порозовяване отгоре.

По желание можете да ги напълните със сладко или локум.

Добър апетит!
Като източник съм използвал "Кулинарна енциклопедия" - А. Чаушев с някои подобрения от мен.

 

1 коментар: