понеделник, 25 юли 2016 г.

Пържени патладжани с яйца и сирене


 

Тази рецепта е адаптирана от оригинална такава турска. Някои продукти са заменени или добавени според моят вкус. В оригинала сместа се прави с брашно, докато аз използвам счукани сухари, добавих чесън, пресен магданоз и малко смлян чер пипер. Получи се нещо много вкусно.

Продукти: 2 средно големи патладжана, 3 бр. яйца - L, 300 г бяло саламурено сирене, 50 г кашкавал /по желание/, 5 резенчета сухари - 50 г, 2 с.л. с връх нарязан пресен магданоз, 2 големи скилидки чесън, 3-4 щипки смлян чер пипер.
Олио за пържене, брашно.

 
Начин на приготвяне: Почистете патладжаните, обелете ги и ги нарежете на кръгчета с дебелина 1 см . Сложете ги в леко подсолена студена вода за 45 мин. Извадете ги, сложете в гевгир, посолете леко и оставете да се оцеждат.
Сиренето настъргвате на едро ренде, скилидките чесън на дребно ренде, сухарите счуквате на прах.
В голяма купа слагате всички продукти, подправки и омесвате добре. Върху всяко резенче от патладжана слагате по 1 с.л. с връх от сместа.
 Пържите в добре загрято олио /от 9 степени нагревателен уред, пържих на 5-та/ по около 3 – 4 мин. от всяка страна /до приятно зачервяване/, като първо слагате с резенчето патладжан в мазнината.

Добър апетит!

Сервирани с доматен сос
Ако решите да добавите кашкавал, настържете го на едро ренде, а при пържене топнете горната част на сместа сложена върху резенчето патладжан в пресято брашно, да не залепва кашкавала при пърженето на дъното на тигана.

13 коментара:

  1. по не скопосана рецепта от тази не съм чела какво правите с яйцата

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не четете и добре. Препоръчвам Ви още веднъж да прочетете рецептата. Дано не готвите и така ..... през пръсти. Успех!

      Изтриване
    2. А защо така - "с рогата", не може ли просто да попитате, ако нещо не ви е ясно?!

      Изтриване
  2. рецептата ви е непълна какво правите с яйцата сухара в сместа ли го слагате или го ползвате като панировка

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Всички продукти се смесват. Да го напиша с големи букви ако трябва.
      Без олиото - за пържене. Ако решите да сложите и настърган кашкавал, трябва да топните отгоре в малко брашно.
      Някъде да съм споменал за панировка?

      Изтриване
  3. Ванка, пак вкусотия си приготвил, ама няма спирка при теб ей :)!! А сосчето е... върховно!!
    Поздрави и хубав ден ти желая!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Руми! В къщи всички харесаха рецептата.
      Поздрави и хубав ден и на теб!

      Изтриване
  4. Рецептата Ви е страхотна При пържене патладжана поема доста мазнина, но с тази плънка отгоре се надявам да не е така В най-скоро време ще се пробва Поздрави и благодаря

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Първоначално и аз имах опасения за мазнината, но се оказа,че не поема толкова много по този начин. Не стават мазни, дори е много приятно на вкус. Поздрави!

      Изтриване
  5. Много ми харесва предложението, но ще опитам да ги изпека.
    Иване, каква е целта първо патладжана да кисне в солена вода, а след това пак да се посоли? Скоро прочетох някъде, че за да не поема мазнина при пържене, патладжанът трябвало не да се соли, а да кисне в подсолена вода.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей! Просто ги посолявам леко, с няколко щипки сол и разбърквам да не са безсолни. Защото когато ги кисна в студена вода, тя е съвсем леко подсолена. Докато пържа една част, останалите са на гевгира и си пускат още течност. Не поеха много мазнина. Поздрави!

      Изтриване
  6. Отново страхотно предложение с любимия ми патладжан, чудно е направо! И с доматения сос, и без него!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Веси! Поздрави и хубав ден!

      Изтриване