понеделник, 11 юли 2016 г.

Мариновани тиквички на тиган с орехови ядки


 

В часовете преди финала на Европейското първенство по футбол реших да си направя нещо бързо и безмесно. В тази жега месото ми идваше малко тежичко. Отворих хладилника за зеленчуци – имах само тиквички, чушки и домати. Сурови орехови ядки също се валяха пред погледа ми. Осени ме идея за нещо пикантно. Накрая ето какво си похапвах непосредствено преди мача.

 
Продукти: 450 г тиквички за готвене, 1 червена чушка, ½ зелена чушка, 1 глава лук, 3 големи скилидки чесън, 50 г орехови ядки, 70 мл зехтин за готвене, 1 с.л. мед, 1/3 ч.л. смлян чер пипер, 1/2 ч.л. смлян червен пипер, 1 ч.л. с връх стрита мащерка, 1 и ½ ч.л. ябълков оцет, 2-3 щипки аджика /или лют червен пипер/, сол на вкус.


Начин на приготвяне: Тиквичките да бъдат малки – 2 бр. Нарежете ги на колелца с дебелина по 8 мм . После на още 6-8 части. Чушките и лукът на режете на едри парчета, чесънът пресовайте. В дълбока купа сложете всичко. Оцетът, 20 мл зехтин /1 с.л./, медът, мащерката и сол, омесете и поръсете нарязаните зеленчуци. Объркайте и оставете захлупени 45-60 мин. Периодично ги премесвайте.
Загрейте на силен огън останалият зехтин в тиган с дебело дъно или с незалепващо покритие /око издържа на силен огън/ . Изсипете зеленчуците с маринатата в тигана. Запържете за 3-7 мин. в зависимост дали искате зеленчуците хрупкави или по мекички. Към края на печенето поръсете с чер, червен пипер, аджика и още сол ако е необходимо.
Изключете нагревателния уред, поръсете със счукани орехови ядки /можете да ги сложите и непосредствено преди сервиране/ и захлупете. Оставете за 10 мин., като периодично разбърквате.

Добър апетит!


За любителите на пикантното могат да добавят малка зелена люта чушка, тези, които не обичат люто, могат да пропуснат тези съставки от ястието.

Няма коментари:

Публикуване на коментар