сряда, 22 юни 2016 г.

Сладко от бели череши


 
Продукти: 2 кг добре узрели бели череши, 1 кг и 600 г захар, 150 г орехови ядки, 2 бр пакетчета ванилия, 10 г лимонена киселина /лимонтозу/, 300 мл вряла вода.

Начин на приготвяне: Измийте и почистете черешите от дръжките и костилките. Използвайте само добре узрели череши, те по добре абсорбират сиропа.
Сложете захарта в подходящ съд на загретия котлона. Залейте с 300 мл вряща вода. Бъркайте докато захарта се разтвори и сиропа кипне. Сипете черешите и ореховите ядки. Варете на силен огън  10 мин. след завиране на сиропа. Махайте с решетъчна лъжица появилата се пяна. Отнемете от огъня и оставете напълно да изстине. Повторете същата процедура още три пъти, като всеки път варите черешите в сиропа 5 мин. след завирането на течността. На третия път прибавете ванилията и лимонената киселина /2 мин. преди да свалите от огъня/. Горещото сладко насипете в затоплени буркани, запечатайте и обърнете с капачките надолу да се стерилизира. Съхранявайте на хладно и тъмно място /мазе/.

Добър апетит!


 Сладкото в оригиналната рецепта се приготвя, като черешите се пълнят с натрошени орехови ядки на мястото на костилките. Но за мен това е пипкава процедура и сложих целите орехови ядки при черешите. Познайте от първия път, първо изядохме кое – ореховите ядки естествено. Вместо орехови ядки може да се използват лешници, а вместо ванилия – зелени листенца индрише. Сиропът за сладкото остава по рядък от обикновено, но това да не Ви притеснява. Голяма вкусотия е.

11 коментара:

  1. Ванка, това е прелестно сладко!! Като дете много го обичах (не че сега не го обичам :) ), но сега почти няма бели череши :(.
    Поздравление за майсторлъка, човече!!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Ех,Иване, що не я посна тая рецепта преди два дни! Вече направих сладкото, стана супер, но твоето с тези ядки... Но пък ако ми изпаднат бели череши (вярно, че трудно се намират), да знаеш че ще ти открадна рецептата.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! И аз намерих узрели бели череши преди два дни. :) Поздрави!

      Изтриване
  3. А продавате ли сладко от бели череши? тел 0882663646

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Анонимен!
      Правя зимнина само за семейството ми и близките ми хора. Не продавам, но всеки може да си го приготви. Рецептата не е трудна.

      Изтриване
  4. Вадите ли черешите от сиропа преди отново да се повтори варенето

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Черешите не се вадят от съда в който са се варили. Само се захлупва и оставя да изстинат. Това да не бъде на място огрявано от слънцето.

      Изтриване
    2. Много благодаря.Сега го правя,но без орехи.

      Изтриване