сряда, 8 юни 2016 г.

Сладкиш с бишкоти


 
Една бърза и лесна рецепта от старите тефтери.

 Продукти: 500 г обикновени бишкоти, 400 г захар – кристал, 800 мл прясно мляко, 150 г пудра захар, 100 г орехови ядки, 100 г подсладена сгущьонка /кондензирано мляко/, 320 г краве масло, 2 бр. ванилии на прах, 2 с.л. с връх какао, 3 с.л. бяло брашно.
 

Начин на приготвяне: Правим млечен крем от 300 мл прясно мляко с 3 с.л. брашно и 2 с.л. /40 г /захар кристал. След като се сгъсти, отнемаме от огъня, прибавяме ванилиите, разбъркваме и оставяме напълно да изстине.
Размекнатото краве масло разбиваме на пяна с пудрата захар и какаото. Прибавяме на тънка струйка при постоянно разбиване сгущьонката и изстиналия млечен крем.
Разтваряме 180 г захар кристал в 500 мл студено прясно мляко.
В тавичка с диаметър 26 см. приготвяме сладкиша.
Топим бишкотите една по една в подсладеното прясно мляко, намазваме с крем и редим в тавичката по следният начин.
Първата бишкота намазана с крем навиваме в кръг по средата на тавата. Около нея лепим останалите докато ги свършим. Подравняваме с нож отгоре, като изрязваме стърчащите бишкоти.
180 г захар с 2-3 с.л. вода карамелизираме. Заливаме разстланите върху домакинско алуминиево фолио /намазано с мазнина/ орехови ядки. След изстиване на сместа, счукваме всичко на дребно и поръсваме отгоре сладкишът.

Слагаме на студено в хладилник да престои 24 часа. Аз не го чаках толкова J
По желание отгоре можете да сложите сезонни или замразени плодове.

Добър апетит!

1 коментар: