сряда, 22 юни 2016 г.

Кюфтета от тиквички –3





Вече има две рецепти в блога, но днес искам да ви представя още една. Тя е малко по различна, като състав на продуктите.
Продукти: 1 кг – 1.2 кг тиквички, 200 г бяло саламурено краве сирене, 80 г козе сирене, 2 големи варени картофа – около 300 г , 3 яйца – L, 3 с.л. счукан на дребно сухар, 1 с.л. с връх брашно, 2 с.л. накълцан на ситно пресен джоджен, 2 бр. чеснови скилидки, 1 ч.л. смлян чер пипер, 1 ч.л. с връх сол

Растително масло за пържене. Брашно за овалване.

Начин на приготвяне:   Тиквичките обелваме, изчистваме от семенната част. Настъргваме на едро ренде, посоляваме, разбъркваме и оставяме 60 мин. На гевгир да се оцедят.
Трите яйца леко разбиваме с вилица, последователно прибавяме настърганото сирене, настърганите варени картофи, счуканите на ситно сухари, брашното, пресованите скилидки чесън, черния пипер и накълцания на много ситно джоджен. Объркваме и оставяме в хладилник за 60 мин.
След 1 час тиквичките в гевгира изцеждаме много добре, прибавяме към останалата смес и объркваме. Оформяме с ръце кюфтенца, овалваме ги в брашно и пържим в горещо /цвърчящо/ олио.
Пържа в тиган с по дебело дъно, мазнината трябва да стига до половината на кюфтенцата. Много важно е да е гореща, да не залепват кюфтаците по дъното. След като покафенеят добре, се обръщат внимателно с решетъчна лъжица. По време на пърженето проверявайте дали някое кюфте е залепнало за дъното на тигана, и внимателно с вилица го отлепвайте
Поднесете със сос от кисело вляко, с малко зехтин, счукан чесън и копър.

Добър апетит!

Използвам тиквички от по тъмния сорт – според мен имат по малко течност. В зависимост от големината на тиквичките сложете 1 кг или 1.2 кг , зависи колко кора и семенна част ще изхвърлите. Джодженът в рецептата може да се замени с пресен копър, но вкусът няма да е същият. Козето сирене може да се замени с пармезан. Сирената трябва да бъдат сухи, твърди, а не воднисти и меки. Не заменайте сиренето с кашкавал, последният много лесно се разтапя и разваля формата на кюфтетата. Много важно е олиото за пържене, преди да сложите оформените кюфтета в него да е ГОРЕЩО. Ако сместа стане по водниста, прибавяте към нея по лъжица брашно или счукани сухари. Успех!

2 коментара:

  1. Картофите и джоджена за мен са новост при кюфтетата от тиквички, но изглеждат изкушаващо.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Весе!Много вкусно се получиха с джоджен. И аз имах известни резерви, но всичко е било напразно. :) Поздрави!

      Изтриване