вторник, 26 април 2016 г.

Оджахури- домашно блюдо от Грузия


 

 
Неведнъж съм споменавал, че кавказката кухня ми е слабост. Днес ще се запознаем с едно грузинско ястие.
От грузински " Оджахури " се превежда като "семейство" – или това е ястие, предназначено за цялото семейство. Приготвя се сравнително лесно. Казано накратко, бързо, лесно и много вкусно.

Продукти: 500 г говеждо месо /телешко/, 500 г картофи, 2 бр. домати, 2 глави лук, 2-3 скилидки чесън, 1 неголяма червена чушка /по желание/, 25 мл винен оцет, 1 ч.л. стрита чубрица, 1 ч.л. равна прясно смлян чер пипер, 1ч.л. сол /на вкус/, 2-3 с.л. растително масло /олио/
Марината: 1 ч.л. захар, 1 с.л. оцет, 1 с.л. растително масло, 2-3 щипки сол.
Пресен магданоз и зърна от нар за поръсване.
Олио за запръжка на картофите.

Начин на приготвяне:  Нарежете месото на парчета по 2-3 см Омесете ги с оцета и ½ част от смления чер пипер. Захлупете и оставете на хладно за 40 мин.
През това време, почистете картофите и ги нарежете на едри парчета. Запържете в мазнина на умерено силен огън за 10 мин. След запръжката ги поставете в съд с капак.
Извадете месото от хладилника, прецедете го на гевгир. Загрейте 2-3 с.л. олио на слаб огън / от 9 степени нагревателен уред приготвях ястието на 3-та/. Като се сгорещи мазнината, сложете месото и захлупете. Задушавайте 40 мин., като периодично разбърквате.
Нарежете двете глави лук на колелца. Едната отделете и сложете в марината приготвена от горепосочените продукти. Захлупете съда, като периодично го разбърквате.
Другата глава лук, пресованият чесън, стритата чубрица, останалата част от смленият чер пипер и запържените картофи /аз добавих и една нарязана червена чушка/ сложете при месото. Захлупете, след 10 мин добавете нарязаните на едро домати, посолете, разбъркайте внимателно с дървена лъжица. Оставете още 10-15 мин. под похлупак да къкри, докато изври течността. Изключете и оставете захлупено ястието на нагревателния уред още 15 мин.
Сервирайте топло, поръсено с накълцан зелен магданоз, маринованият лук и зърна от нар.

Добър апетит!

5 коментара:

  1. Бил ли си в Грузия, Иван?
    Непременно ще си направя това ястие, като се снабдя с телешко:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. В Грузия - не! Само навремето си пишех с една осетинка. Сръщал съм се преди 30 год., по соца с много грузинци. Весели хора, за маса. То при такава кухня, няма как другояче да бъде.

      Изтриване
    2. Хи-хи, припомни ми, че верно си пишехме с руски другарчета по соца...

      Изтриване