петък, 18 март 2016 г.

Щруделчета с бутертесто


 

Продукти: 550 г бутертесто, 1 кг ябълки, ½ ч.ч. орехови ядки – 50 г, 40 г стафиди, 2 с.л. с връх заквасена сметана, 1 яйце, 90 г+ захар, 2-3 щипки канела, 1 с.л. пудра захар, 6 с.л. счукани на ситно чаени бисквити, 3 с.л. с връх сладко от кайсии, 1-2 капки лимонов сок.
Кафява /бяла/ захар за поръсване.

 
Начин на приготвяне: Ябълките се почистват, обелват и настъргват на едро ренде. Слагат се в тиган с 90 г захар /в зависимост от сладостта на ябълките захарта може да се увеличи или намали/ и са умерен огън се бърка докато се получи гъста каша и изври водата – отнема около 20-30 мин. Снема се от огъня и прибавя сладкото от кайсии. Всичко се омесва.
 
  Яйцето се разделя на белтък и жълтък. Към жълтъка се прибавя заквасената сметана и пудрата захар. Всичко се обърква с телена бъркалка. Белтъкът се разбива на пяна с лимоновият сок. Ореховите ядки се счукват и омесват с накиснатите и оцедени стафиди.
 
  Използвам тесто на Лидл, от този тип. Има размери 45 см дължина и 25 см ширина.  


Разделят се на три части по 15 см дължина. Намазва се всяка част със сместа от сметана, поръсва се със счукани бисквити, слага се ябълковата каша и най отгоре ,счуканите орехи и стафидите.  

Навива се на руло и слага в тавичка, дъното на която е покрита с готварска хартия. Отгоре се намазва с разбитият белтък и поръсва със захар. Пече се на умерена фурна, предварително загрята на 190 градуса без вентилатор, около 30 -35 мин. Трябва приятно да се зачерви отгоре.

Добър апетит!

1 коментар:

  1. Ето къде ще си оползотворя излишните ябълки.
    Блягодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване