събота, 20 февруари 2016 г.

Хрущевские булочки със сладко


 
Продукти: Суха мая – 8 г, захар – 80 г, прясно мляко – 250 мл, краве масло – 200 г, яйце – 1 бр., бакпулвер -  5 г /1ч.л./, сол – ½ ч.л., 1 ванилия, брашно – 650 г.
Пудра захар за поръсване, 1 с.л. мед и 1 ч.л. лимонов сок, сладко.

 
Начин на приготвяне:   В ТОПЛОТО /не горещо/ мляко сипваме захарта и сухата мая. Бъркаме с дървена лъжица до пълното им разтваряне. Оставяме на топло да се надигне маята.
Яйцето на стайна температура разбиваме с РАЗМЕКНАТОТО МАСЛО. След това добавяме млякото с надигнатата мая.
Постепенно при постоянно бъркане прибавяме двойно пресятото брашно, омесено с бакпулвера, солта и ванилията. Замесваме меко тесто, леко лепнещо. Оставяме в покрит съд да престои в хладилник 8-10 часа /от вечерта до сутринта/.
Готовото тесто разделяме на 30 топчици.  


Топките разстиламе в кръг 7-10 см с дебелина 2-3 мм . Изрязваме по малък кръг навътре от краищата- да има разстояние до тях 8-10 мм. Аз ги наричам вътрешен кръг /подложка, основа/ и външен кръг - осморка /този който слагам върху основата и пълня със сладко/. 
Външният кръг се прегъва на две части - осморка/виж снимките/.
После слагаме сладко отгоре и печем на предварително загрята на 175 градуса фурна на средно ниво около 25 мин., до приятно порозовяване.

Изпечените булочки поръсваме с пудра захар.
Аз лично разбивам 1 с.л. течен мед и 1 ч.л. лимонов сок. С тях мажа печивото, след изпичането, преди да поръся със пудра захар.

Не напразно Никита Сергеевич е обичал това тесто и сладките приготвени с него. Вълшебни са!
Добър апетит!

Източник
 

 

3 коментара:

  1. Много апетитни и интересни!
    Поздравления, Пейч! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Тестото е супер, пробвала съм го, макар и в постен вариант. Каня се на кифлички и ти подбутваш с това предложение! :)
    Спорна нова седмица, Иване!

    ОтговорИзтриване