сряда, 23 декември 2015 г.

Пилешка пастърма


 

В интернет пространството има публикувани множество рецепти за направата й. Така, че няма да откриваме топлата вода, а ще Ви споделя моят начин за направата й.
Продукти: 2 бр. пилешки гърди /филета/, 1 лимон, 100 мл бяло вино, 1 л вода

Подправки – 50 г смлян червен пипер, 2 г смлян чер пипер, 5 г смлян кимион, 5 г стрита суха чубрица, 5 г чесън на прах, 2 г смлян чимен, 2 г смлян сух кориандър.
Подправките са въпрос на вкус, можете да добавите или пропуснете някои от тях.

Обикновена готварска сол – 200 г за осоляване


Начин на приготвяне: Месото се измива добре на студена течаща вода, почиства от мазнини и подсушава. Овалва се добре в солта /трябва да има дебел слой по него от всички страни/. Слага се в найлонови кесии. Увива се плътно и оставя в хладилника за 24 часа.
Изважда се, измива се на течаща вода и поставя в дълбок съд. Залива се с 600 – 700 мл студена вода, сокът на 1 лимон и 100 мл бяло вино. Престоява така /ПОД ТЕЧНОСТТА- ВОДАТА/ 2- 3 часа. Трябва да побелее.
След което изважда, оцежда и подсушава. Овалва се в омесените подправки и провесва на хладно и проветриво място за 5 - 7 дни.
Готово!

Добър апетит!

вторник, 22 декември 2015 г.

Базелски меденки


 
 

Продукти:
Тесто - 200 г течен мед, 50 г пудра захар, 25 г  глюкоза, 250 г брашно, 5 г ванилова захар, 5 г канела, 1 ч.л. настъргана кора от лимон, 2 г смляно индийско орехче, 2 г стрит карамфил, 2 счукани зърна кардамон, 2 счукани зърна бахар, 2 счукани зърна бял пипер, 2 г сол, 6 г амонячна сода / 1 ч.л./, 20 мл вишновка, 100 г леко запечени бадеми или лешници, 60 г захаросани портокалови корички
Фондан, бяло покритие – 200 г пудра захар, 50 г краве масло, 25 – 30 мл вряща вода.
Шоколадово покритие - 60 г чер шоколад, 1 с.л. мляко, 15 г краве масло.

30 мл прясно мляко за намазване.

Начин на приготвяне: Смесете медът, пудрата захар и глюкозата. Омесете добре. След това прибавете добре пресятото брашно, омесено с подправките, настърганата лимонова кора и солта. Замесете меко тесто /може леко да лепне, но не прибавяйте повече брашно/. Сложете в найлонова кесия /фолио/ и оставете в ХЛАДИЛНИКА ЗА 24 часа да „узрее“. Извадете, нека постои малко на стайна температура да поомекне и внимателно премесете, докато е още охладено. Разстелете и прибавете угасената във вишновката амонячна сода. Премесете внимателно. След което сложете счуканите на ситно бадеми /лешници/ и нарязани на малки парчета портокалови корички. Премесете и сложете за 10 мин. да се охлади в хладилника /тестото лепне/. После набрашнете повърхност и разточете тестото на лист с дебелина 5 мм . Изрежете правоъгълници или кръгове по желание.
Сложете ги в застлана с готварска хартия тавичка. Намажете с прясно мляко отгоре готовите за печене меденки с помощта на четка.
Печете в предварително загрята на 150 градуса фурна около 25 мин.
Извадете и охладете напълно.
Загрейте в отделен съд на слаб огън 50 г краве масло. След като се разтопи прибавете пудрата захар и бъркайте енергично до получаване на хомогенна смес. Снемете от огъня и прибавете при постоянно бъркане врялата вода. Оставете леко да се охлади за минута. Намажете меденките отгоре. Два- три часа на хладно /не в хладилник/ да стегне фондана.
Разтопете шоколада с 1 с.л. мляко на слаб огън, прибавете кравето масло и объркайте да еднородна смес. Намажете меденките от другата страна. Оставете да изсъхнат. Съхранявайте на сухо и хладно място в затворена кутия.


Добър апетит!
Това са продукти за около 30 бр. меденки.

Това е моя интерпретация на рецептата на австрийският сладкар Карл Шумахер.

събота, 12 декември 2015 г.

Сладки топки с пълнеж


 
Продукти: 100 г краве масло, 1 яйце, 125 г пудра захар, 250 г брашно, 1ч.л. бакпулвер, 1 ванилия, 100 г сладко от смокини / фурми/ 1ч.ч. смелени орехи, пудра захар за поръсване.

Начин на приготвяне: Размекнатото краве масло се разбива с пудрата захар до побеляване, прибавя се яйцето. Разбива се до пухкава смес. Пресятото брашно се омесва с бакпулвера и ванилията, и прибавя към сместа. Замесва се меко тесто, което се оставя да постои на студено около 30
мин. Сладкото от смокини са пюрира и омесва със смелените орехи. Правят се топчици около 1 см . Тестото се разточва на листи с дебелина  1/2 см , изрязват се кръгчета около 4 см . Слагат се в тях топчетата от сладкото и орехите и се обвиват с тестото. Пекат се на предварително загрята на 180 градуса фурна 12мин., в тава застлана с хартия за печене. След изваждането им се поръсват с пудра захар. Излизат около 60 топчета. Колкото повече стоят стават по меки. Стига да издържите на изкушението да не ги изядете преди това.

Добър апетит!

четвъртък, 10 декември 2015 г.

Свинско месо на тиган


 
Продукти: 800 – 1000 г свинско месо от бута или врата /да има сланинка по него, но да не бъде много мазно/, 3 бр. пресни чушки /две червени и една зелена/, 2 глави лук, 4-5 скилидки чесън, 1 с.л. пресен накълцан магданоз, 1 ч.л. стрита чубрица, 200 - 250 мл червено вино, 1/3 ч.л. смлян чер пипер, 1/3 ч.л. смлян кимион, 1 ч.л. сол, около 80 мл олио /в зависимост от сланината по месото можете да увеличите или намалите количеството/, 1 с.л. смлян червен пипер.

Начин на приготвяне:  В дълбок тиган с дебело дъно загрейте мазнината на умерено силен огън. Прибавете нарязаното на неголеми парчета месо. Запържете за около 15 мин. Като бъркате периодично да не загори. Сложете нарязаният на ситно лук и скилидки чесън. Запържете още 3-4 мин.,след това добавете смленият червен пипер. Объркайте и налейте виното. Намалете огънят на умерен, да къкри и захлупете. Бъркайте периодично. След 60 мин., виното трябва да е извряло добавете нарязаните на едро чушки, чубрицата, кимиона и магданоза. Оставете още 15 мин. под похлупак. Накрая посолете със солта и черният пипер. Отстранете от огъня и оставете захлупено ястието 10 мин. Сервирайте топло с гарнитура от сварен ориз.

Добър апетит!
Ако преди да сложите нарязаните чушки при месото няма течност, добавете малко вода или червено вино. Месото не го режете по едро от 4-5 см .