петък, 25 септември 2015 г.

Пилешки хапки с корнфлейкс


 
Продукти: 500 г пилешко филе, нарязано на парчета по 4 cm,  4  супени лъжици  майонеза, 150 г царевичен корнфлейкс, 50 г галета, 1 ч.л. сух копър, 1 ч.л. гранулиран чесън, 1 ч.л. сух кориандър,  сол на вкус.

Марината - 500 мл вода, 1 с.л. сол, 1 с.л. бяло вино, 1 малка глава лук, нарязана на едри парчета.

Начин на приготвяне: Нарежете пилешки филенца  парчета с дължина 4 cm  и дебелина 1 – 1.5 см.Сложете ги в маринатата за 1 час. Извадете и подсушете. Омесете ги с майонезата.


Предварително загрейте фурната до 190 ° C.
После оваляйте добре в смесените счукан на дребно корнфлейкс, галета, копър, чесън, кориандър и сол на вкус.

Решетката на фурната облицовайте с алуминиево фолио за печене, като оставите „улейчета“ за изтичане на евентуално появилата се течност. /можете да надупчите фолиото /. Под решетката сложете тавичка. Подредете върху фолиото готовите за печене парчета месо.

Печете 15- 18 мин. на горно ниво, като поне веднъж трябва да обърнете месото през това време. Когато получат златисто кафеникав цвят, ги извадете.

Добър апетит!

четвъртък, 24 септември 2015 г.

Грис с шира


 

За любителите на гриса една много вкусна и приятна рецепта.
 
Продукти: 1 л и 200 мл прясно изцеден гроздов сок /шира/, 1 чаена чаша /200 мл/ фин пшеничен грис, ½ ч.ч. пресни орехови ядки /може да сложите и повече/, 50 г стафиди, 1 с.л. мед,  1 ванилия, 1 ч.л. канела.
По желание 30 г краве масло

Начин на приготвяне: Слагате на умерен огън да се вари ширата  / добре прецедена през тензух/ за около 10 мин. След това на тънка струя сипвате гриса. Бъркате докато се сгъсти – отнема около 6 – 10 мин. в зависимост от гриса. В края на варенето прибавете в крема натрошените орехови ядки, ванилията, канелата, меда, и попарените и оцедени стафиди. Снемете, разсипете в купички и оставете на хладно да изстине напълно. Маслото се слага накрая, след снемане от огъня и се бърка енергично да се разтвори в гриса. Сервирайте студен.
Можете да залеете студеният крем при поднасяне с карамел – разтопени бучки захар с малко краве масло до светло кафяво.

Добър апетит! 

неделя, 20 септември 2015 г.

Пилешко по Бьофстрогановски


 

Направих тази рецепта по свой вкус. Така, че не търсете прилика с оригиналната.

Продукти: 500 г пилешко бонфиле, 200 г гъби, 150 мл течна сметана, 1 малка кисела краставичка, 40 г краве масло, 2 малки  глави лук, 50 мл бяло вино, 100 мл пилешки бульон, 1 ч.л. с връх пшенично нишесте, 1 малка сладка червена чушка, 2 скилидки чесън, 1 ч.л. бял соев сос, сол, чер пипер.

Начин на приготвяне: Измивате на течаща студена вода месото и го почистете. Нарежете го на средноголеми  парчета – дебелина 1.5 см и дължина 6-7 см . Загрявате мазнината на умерено силен огън. Запържвате месото за 5-7 мин. След това прибавяте нарязаният на полумесеци лук, и нарязаният на дребно чесън. Запържвате още 3-4 мин. 
Бульонът и виното смесвате с нишестето, след което заливате месото. Намалявате огънят на умерен и захлупвате да къкри 15 мин. Бъркайте периодично. После добавяте сметаната, нарязаните на дребно чушка и краставичка, гъбите, соевия сос и оставяте да се задушат 10 мин. на слаб огън. Изключвате нагревателният уред, поръсвате с подправките и солта. Разбърквате и оставяте захлупено ястието на топлият котлон още 5 мин. 
Сервирайте с картофено пюре.

Добър апетит!

петък, 18 септември 2015 г.

Чорба от заешки дреболии


 

Продукти: Дреболиите на един средноголям заек, 2 бр. неголеми моркови, 1 бр.  домат, 2-3 скилидки чесън, 1 бр. червена чушка, неголяма, 1 голям резен целина, 1 голяма глава лук, 2-3 с.л. с връх ориз, 40 г краве масло, 1 и ½ л вода, 2-3 зърна бахар, 1/3 ч.л. смлян чер пипер, 2 бр. неголеми дафинови листа, 2 с.л. с връх нарязан пресен магданоз, 1 ч.л. с връх сладък червен пипер,1 с.л. бяло вино, 2-3 щипки лют червен пипер, щипка захар, сол на вкус.

Начин на приготвяне: Измитите  и почистени дреболии на заека сваряваме в леко подсолена вода с дафиновият лист и виното, до полуготовност. Прецеждаме бульона, дреболиите нарязваме на дребно.
Запържваме в мазнината нарязаният на ситно лук и чесън. След това сладкият червен пипер за 60 сек. Добавяме нарязаните чушка, моркови, целина, ориза и подправките. Варим около 15 мин. на умерен огън под похлупак. После връщаме нарязаните дреболии обратно в чорбата, слагаме обеленото и нарязано на дребно домати омесено със захарта. Варим още 10-12 мин. под похлупак. Снемаме от огъня, посоляваме, поръсваме с лют пипер и нарязан пресен магданоз.

Добър апетит!

петък, 11 септември 2015 г.

Сос за пълнени чушки с ориз и кайма


 

Продукти: 400 г кисело мляко, 50 г краве масло, 2 с.л. с връх бяло брашно, 2 яйца, 120 мл вода /сокът от печенето на чушките/, сол, кимион, чер пипер

Начин на приготвяне: Яйцата и киселото мляко разбивате /да са на стайна температура/до гладка смес.
Загрявате на умерено силен огън кравето масло и запържвате в него пресятото брашно. Бъркате постоянно с телена бъркалка и заливате постепенно с водата. Трябва да се получи смес без бучици.
Огънят намалявате на слаб и слагате омесените яйца и кисело мляко. Бъркайте периодично докато кипне. Снемете от огъня, сложете подправки и сол на вкус.
Залейте с горещия сос охладените чушки.

Добър апетит!

четвъртък, 10 септември 2015 г.

Сладко от сини боровинки


 
Продукти: 1 кг добре узрели сини боровинки, 1 кг захар, 1 ч.л. лимонена киселина /лимонтузу/, 200 мл вода

Начин на приготвяне: Подбираме добре узрели плодчета боровинки. Почистваме и измиваме. Слагаме ги в дълбок мрежест гевгир /сито/, стоманен. Потапяме ги няколко пъти за около 20 сек. във вряща вода да поомекнат. Оставяме настрана да се оцедят.
Захарта с 200 мл вода /може да използвате от тази в която сте потапяли боровинките/ слагаме на силен огън и бъркаме докато се разтопи захарта. Прибавяме боровинките и намаляваме на умерен огън. Варим около 35-45 мин. , до желаната гъстота. Ако се появи пяна, внимателно я отстраняваме с решетъчна лъжица. Стараем се максимално рядко, с дървена лъжица да бъркаме сладкото. Накрая слагаме лимонтузуто, бъркаме и снемаме след 2 мин.
Пълним в бурканчета максимално догоре, запечатваме и обръщаме с капачките надолу.
Съхраняваме на хладно и тъмно място.
От указаното количество продукти се получават 3 бр. бурканчета омния 400 сладко.

Добър апетит!

сряда, 9 септември 2015 г.

Запеканка от сварени картофи, печени червени чушки, яйца, сирене и сметана



Продукти: 1 кг картофи, 3-4 печени червени чушки, 250 г сирене, 3 бр. яйца, 100 мл течна сметана, ½ връзка нарязан пресен магданоз, 1 с.л. с връх нарязан пресен джоджен, 1 ч.л. стрита чубрица, ½ ч.л. смлян чер пипер, 1 равна с.л. сол, 60 г краве масло,

Начин на приготвяне: Сваряваме картофите, обелваме и настъргваме на едро ренде. Омесваме ги с подправките, солта, 1 яйце и сметаната. Разделяме на две части сместа. В намазнена тавичка с диаметър 20 см слагаме едната част, подравняваме и притискаме. После 100 г натрошено сирене и върху него останалата част от картофената смес. Отгоре  разпределяме на малки парчета 30 г краве масло. Печем 20 мин в предварително загрята на 190 градуса фурна. Изваждаме, подреждаме отгоре почистените от люспите, дръжките, семките и разрязани наполовина печени чушки. Трябва да покрият добре картофите. Заливаме отгоре със смес от 2 разбити яйца и 150 г натрошено сирене. Отгоре слагаме малки парчета краве масло – 30 г . Печем още 15 мин на 200 градуса, до приятно зачервяване отгоре.
Сервираме с кисело мляко.

Добър апетит!

вторник, 1 септември 2015 г.

Зеленчукова крем супа с тиквички, моркови и картофи


 
Продукти: 1бр. тиквичка – 500 г, 2 бр. моркови – 200 г, 2 бр. средно големи картофи – 300 г, ½ бр. червена чушка – 50 г, 1 голяма глава лук, 4-5 големи скилидки чесън, ½ връзка пресен копър, 3 с.л. зехтин, 200 мл. готварска сметана /става и със заквасена/, 1/2 ч.л. смлян чер пипер, сол на вкус – малко повече от 1 ч.л. с връх, щипка индийско орехче, вода.
Крутони, препечен хляб  

Начин на приготвяне: Обелваме тиквичката, морковите и картофите. Нарязваме ги на дребни парчета. Лукът и чушката очистена от дръжката и семките също. Нарязваме ги на дребно. Скилидките чесън почистваме от люспите.
Загряваме в дълбок съд – тенджера на умерено силен огън зехтина. Запържваме в него за няколко минути лукът и чесъна. Прибавяме нарязаните зеленчуци и заливаме с хладка вода, колкото да ги покрие. Варим на умерен огън под похлупак около 25 мин. до омекване на зеленчуците. Отнемаме от огъня и пасираме всичко, като прибавяме сметаната, нарязаният на ситно копър, солта и подправките.
Връщаме на слаб огън да кипне. Изключваме и оставяме на горещият нагревателен уред още 10 мин.
Сервираме с крутони, препечен хляб. Аз лично си добавям още сметана и поръсвам с лют червен пипер. Понякога докато е гореща крем супата прибавям настъргано топено сирене.

Добър апетит!