вторник, 28 юли 2015 г.

Кюфтета от тиквички 2


 
 
Продукти: 700 г тиквички, 140 г брашно, 1/3 ч.л. сода бикарбонат, 1 голяма глава лук, 6-7 скилидки чесън, 1 с.л. зелен копър, нарязан, 1 с.л. пресен магданоз, 1 ч.л. смлян чер пипер, равна, 1 ч.л. равна сол, 2 яйца, 200 г сирене, щипка индийско орехче. Аз лично добавям и 2-3 щипки лют червен пипер.

80 мл олио за пържене

Начин на приготвяне: Тиквичките се обелват /млади, без много семе/ и настъргват. Оставят се на гевгир за около 60 мин. да се оцедят. След това се изстискват да си пуснат останалата вода и ВЕДНАГА омесват с другите продукти. Сиренето – много добре изцедено, ако може сухо, повече престояло. Настъргва се или натрошава на дребно. Прибавят се яйцата, подправките, пресованият чесън и омесен /счукан/ леко със солта, пресятото брашно, омесено със содата /става и със същото количество бакпулвер/, накълцаният на ситно лук и черния пипер. С дървена лъжица бъркате до еднородна смес. Веднага пристъпвате към пърженето.
В предварително загрята мазнина в тефлонов тиган се пускат оформените кюфтенца и пържат. Ако тиквената смес стане водна, можете да добавите още малко брашно или да пускате с по голяма лъжица по малко от сместа в тигана и натискате отгоре, за да се оформят кюфтета /обикновено на третата доза става така/.
Готовите кюфтета се оцеждат върху кухненска хартия. Сервирайте с домашно кисело мляко или млечен чеснов сос и зелен копър.

Добър апетит!

понеделник, 27 юли 2015 г.

Грис с малини


 
Като върл фен на крем карамела реших да експериментирам. Набрах малко пресни малини от градината, добре узрели. Имах останал малко пшеничен грис и ме осени идея. Да направя крем карамел с грис и малини. Получи се нещо вкусно.

Продукти: 500 мл прясно мляко, около 5 с.л. пшеничен грис, 5-6 с.л. захар, 1 ванилия, 3 яйца, 1 с.л. неразтопено краве масло, 3/4 ч.ч. добре узрели малини.
За карамела 5 ч.л. захар, 20 мл вода

Начин на приготвяне: Загрейте млякото със захарта на умерена температура. След като започне да се вдига пара, прибавете на тънка струя омесените грис и ванилия. Бъркайте постоянно докато всичко се сгъсти и стане на каша – около 15 -20 мин. Снемете от огъня и прибавете кравето масло и разбитите яйца. Объркайте до еднородна смес.
В шолички /5 броя / карамелизирайте 1ч.л. захар с малко вода. Налейте във всяка шола от сместа с грис до половината. Сложете малини, после върху тях допълнете с останалата смес. Печете на водна баня около час – час и 10 мин на 150 градуса предварително загрята фурна. Извадете и охладете в хладилник. След 4 часа е готов за консумиране.


Добър апетит!

Без карамелизиране, но залят с малинов сос
 

петък, 3 юли 2015 г.

Зеленчукова крем супа с пилешко месо


 

Продукти: 400 г бяло пилешко месо от гърдите,  2 с.л. ориз, 3-4 картофа / 300 г /, 1 морков,  по голямо резенче целина, 1 глава лук, 2-3 скилидки чесън,  1/3 ч.л. смлян чер пипер, 1 с.л. нарязан пресен магданоз, щипка кимион, щипка индийско орехче, 1 ч.л. сол, 50 гр. настъргано топено сирене, 100 мл. течна сметана за готвене, 600 мл пилешки бульон.

Начин на приготвяне:
Сварявате на умерен огън под похлупак измитото и почистено месо. Изваждате, и нарязвате на малки парчета. Отделяте 600 мл бульон.
Измивате, почиствате и нарязвате на дребно зеленчуците. Оризът също измивате със студена течаща вода и подсушавате.
Слагате всички зеленчуци, магданоза, зехтина и ориза с 600 мл бульон от вареното пилешко месо в подходяща тенджера /хубаво да е с дебело дъно/. Варите на умерен огън, под похлупак около 40 мин., до омекване на зеленчуците. Отнемате от огъня, пасирате всичко. Прибавяте месото, солта и подправките. Внимателно пускате докато е гореща супата топеното сирене и сметаната, като бъркате постоянно да се разтворят. Връщате на огъня да кипне. Готово.
Сервирайте с препечен хляб, крутони. Можете да поръсите отгоре с малко смлян бял пипер, накълцан пресен копър или магданоз.


Добър апетит!

четвъртък, 2 юли 2015 г.

Закуска тип милинки


 
Тази закуска е направена с тесто от тутманик, поръсена със сирене и заливка от яйца и сметана. Прилича по приготвяне и продукти на милинките. Много се тачи в къщи и бързо свършва още топла, топла.

Продукти:
Тесто -3 и 1/2 ч.ч. брашно- 550 г, 1/2 пакетче прясна мая /21г/,  
1 ч.ч . прясно мляко - 200 мл, 1/2ч.ч. хладка вода – 100 мл, 3 с л разтопено краве масло, 1 ч л захар, 1 ч л сол.

Сирене за поръсване – 200 г
Заливка - 3 яйца, 100 г заквасена сметана, 50 мл прясно мляко, 50 г краве масло.  

Начин на приготвяне:Включваме фурната на най-ниска степен на загряване. Разтваряме маята в малко прясно мляко, захарта и 2 с.л. брашно да се получи кашичка.  Оставяме я да се надигне във фурната за 10 мин. След това замесваме брашното, маята , солта , прясното мляко и водата. Приготвяме нелепнещо тесто, със средна твърдост. Покриваме го и оставяме на топло да втаса - около 60 мин., да увеличи обемът си двойно.
Късаме втасалото тесто на малки парченца. Правим топчици, като топим ръцете си в разтопено масло /3 с л / и редим в намазнена тава. Количеството Ви стига за тава с диаметър 28 - 30 см. Оставяме да втаса още 20 мин.
След това поръсваме с натрошеното на дребно сирене. Разбиваме  яйцата с размекнатото масло /50 г/, като постепенно добавяме сметаната и млякото. Заливаме отгоре тестото. Печем в предварително загрята на 220 градуса фурна около 25-30 мин. След 15 -20 мин. като придобият приятен кафеникав загар отгоре, покриваме с фолио да не прегорят.

Добър апетит!