вторник, 30 юни 2015 г.

Понички-2


 

В блогът си имам една рецепта за понички. Сега ще Ви представя още една рецепта за понички от времето на соца.

Продукти: 3 и ½ чаени чаши брашно – около 500 г, 50 г краве масло, размекнато, 40 г пудра захар, 4 бр. жълтъци, 2 пакетчета ванилия на прах, 3 с л ром, 1 с л лимонов сок, 250 мл прясно мляко, 2 ч л  захар, 30 г прясна мая /или 10 г суха мая/ и ½ ч л сол.
Олио за пържене, конфитюр или крем за пълнене, пудра захар за поръсване.
 

Начин на приготвяне: Маята, 50 мл топло мляко, 1 чаена лъжица захар и 2-3 супени лъжици брашно, разбъркваме добре и оставяме на топло за 10 минути да набъбне маята.
Мекото масло се разбиваме с останалата захар на пяна. Постепенно се прибавяме 1 по 1 жълтъците, ванилиите, лимоновият сок и рома.
Към тази смес изсипваме постепенно, при постоянно бъркане  набъбналата мая, след това прибавяме брашното, омесено със солта и останалото мляко. Забъркваме меко, нелепнещо тесто. Ако лепне, прибавяме още малко пресято брашно. След като е готово прехвърляме в намазнена купичка, поръсваме с брашно отгоре и оставяме на топло / не горещо/  за около час да втаса, докато увеличи обемът си двойно.

От втасалото тесто разточваме кръгове с дебелинана 1 см,пълним със сладко в средата и събираме краищата да са затворени плътно. Оформяме поничка. Оставяме още 20 мин. на топло да втасат и пържим в добре сгорещена мазнина от двете страни. Поничките трябва да плуват в цвърчащатамазнина /олио/- маслена баня. След изваждането им се оцеждаме и поръсваме с пудра захар.

Можете да не ги пълните със сладко или крем, а да изрежете по голям кръг тесто с чаша и в средата да направите малък отвор с по малка чаша. Изпържете и поръсете с пудра захар.

Добър апетит!

понеделник, 22 юни 2015 г.

Сладко от кайсии


 
Продукти: 1 кг добре узрели твърди кайсии /около 40 бр./, 1кг захар, 400 мл вода, 1 ч.л. лимонтузу.
За накисване – 3 л студена вода, 1 ч.л. гасена вар.

Начин на приготвяне: Кайсиите се обелват, режат на половинки и отстраняват костилките. Накисват се за 1 час във варна вода. Внимателно се изваждат и измиват няколко пъти със студена течаща вода. Подсушават се с кърпа.
Сварява се гъст сироп  от захарта и водата.  Сваля се от печката и оставя се да поизстине. В него се пускат  кайсиите. След 10 мин. се връща на огъня и вари още около 10-15 мин. Лимонтузуто се прибавя накрая, 5 мин. преди да свалим от огъня сладкото. Насипва се горещо в затоплени буркани и последните се обръщат с капачките надолу да изстиват.

Добър апетит!

Това е оригиналната рецепта.
Аз лично не слагах кайсиите във варна вода и не ги белих. Нацепих ги на две и посипах от вечерта със захар. После на другият ден варих, като отстранявах появилата се пяна, около 45 мин. Получи се много добър резултат.

Тиганици



Продукти: 200 г  брашно, 3 бр. яйца, 200 г кисело мляко, 5 г сода за хляб /1ч.л./, 100 г пудра захар, 1 пакетче ванилия, 2-3 щипки сол. Растително масло за пържене – 200 мл


Добавете надпис
Начин на приготвяне: Към разбитите с кисело мляко яйца се прибавят при непрекъснато разбъркване омесените брашно, сода, сол и ванилия. Изпържват се от двете страни в сгорещената на умерено силен огън мазнина. Сипва се по 1 голяма лъжица. Веднага след изваждането им от мазнината се поръсват с пудра захар и поднасят.
Могат да се заливат с плодов сироп.

Добър апетит!

понеделник, 15 юни 2015 г.

Свинско месо по „Строгановски“


 
За тази рецепта съм използвал методиката за направа на Бьоф Строганов - което в най-простия си вариант представлява крехко телешко месо със сос от гъби и заквасена сметана, сервирано с гарнитура от сварен ориз или макаронени изделия. В моят вариант месото е свинско, като има допълнително добавени някои продукти и подправки.

Продукти: 500 г крехко свинско месо, 200 г мариновани гъби, 100 мл течна сметана за готвене, 200 мл месен бульон, 3 глави лук, 1 сладка червена чушка, 2 скилидки чесън, 80 мл олио, 1/3 чаена лъжица аджика /люта/, ½ чаена лъжица смлян бял пипер, 1 чаена лъжичка пшенично нишесте, около 1 чаена лъжица равна сол.


Начин на приготвяне:

Нарязвате месото на малки парчета. Накисвате го в студена вода за 45-60 мин. заедно с 1 супена лъжица олио, 1/3 ч.л. аджика, 1 супена лъжица бяло вино и 4- 5 зърна чер пипер. След това го оцеждате и подсушавате. Загрявате мазнината на умерено силен огън Запържвате месото за 10 мин. Това не е точно запържване, а нещо средно между варене и запържване.  
Не използваме оригиналната технология на пържене на Бьоф Строганов. След това прибавяме нарязаният на полумесеци лук. Запържваме още 3-4 мин. 
 Бульонът смесваме с нишестето и заливаме месото. Намаляваме огънят на умерен и захлупваме да къкри 15 – 20 мин. Бъркаме периодично. После добавяме сметаната, нарязаната на дребно чушка, гъбите и оставяме да задуши 10 мин. на слаб огън. Изключваме нагревателният уред, поръсваме с подправките и солта. Разбъркваме и оставяме захлупено ястието на топлият котлон още 5 мин. 
 


Сервирайте с картофи – верени, пържени, на пюре или свежа сезонна салата.

Добър апетит!

неделя, 14 юни 2015 г.

Задушено свинско месо на тиган с мариновани гъби и лук


Продукти: 400 г крехко свинско месо, 4 големи глави лук, 200 г мариновани гъби /печурки/, 4 супени лъжици олио, 1 супена лъжица ароматно бяло вино, ½ чаена лъжичка смлян чер пипер, ½ чаена лъжичка смлян кимион, щипка захар, сол на вкус, пресен магданоз за поръсване.
Вода – около 80 - 100 мл

Начин на приготвяне: Избираме крехко свинско месо от врата, гърдите или краен случай от бута. Трябва да има по малко сланина на него. Измиваме го и нарязваме на малки парчета 2 – 3 см дължина на 1 см дебелина. Заливаме месото със студена вода и оставяме за час да престои. След това прецеждаме, подсушаваме и запържваме в мазнината на умерено силен огън за 8-10 мин. до леко покафеняване от двете страни. Прибавяме едро нарязаният лук /на полумесеци/ и запържваме още 2-3 мин.
Ако няма течност в тигана, сега е времето да налеете малко вода, намалявате силата на огъня до слаб, слагате похлупак и оставяте да къкри 15-20 мин. до пълното задушаване на месото. Времето за готовност зависи от това колко големи сте нарязали парчетата. Бъркайте периодично. Пет минути преди да свалим ястието от огъня прибавяме нарязаните мариновани гъби. Готово!
Изключете нагревателния уред. Поръсете с подправките, виното, солта и захарта. Объркайте всичко. Захлупете и оставете да престои около 10 мин. на нагретият изключен плот.
Сервирайте топло месото, поръсено с магданоз. Налейте си червено вино и

Добър апетит!

петък, 12 юни 2015 г.

Парфе


 
Това ми е любимото парфе. Много го обичам и го правя в най различни вариации. С малини, ягоди, вишни отгоре. Сега ще Ви го покажа в най обикновеният му вид.

Продукти:
Блат - 2 бр. яйца, 2/3 пълна чаена чаша захар, 2/3 пълна чаена чаша брашно , 1 ванилия 1 чаена лъжичка бакпулвер
Сиропиране – 150 – 200 мл светъл сок от компот.

Крем -
1 ви пласт - жълт
3 жълтъка, 1/2 чаена чаша пудра захар, 125 г краве масло, 2 малки опаковки заквасена сметана /общо 400 г/, 3 белтъка , ½ чаена чаша пудра захар разбити на сняг, 2 пакетчета желатин, 120 мл студен сироп от компот /кайсии или праскова/.
2-ри пласт
200 мл разбита течна сладкарска сметана с 200г сладко от ягоди и 1 пак. желатин - 10гр. разтворено в 100мл. вода.

Начин на приготвяне:

Блат – Разбиват се яйцата заедно със захарта и ванилията до побеляване. Постепенно се прибавя брашното, в което предварително се смесва 1 чаена лъжичка бакпулвер /5 г/. Пече се на 180 градуса предварително загрята фурна до порозовяване – около 15мин. След изпичане се сиропира докато е горещ със студен сок от компот /кайсия или праскова за жълт цвят/.

1 ви пласт крем
Кравето масло се разбива с ½ чаена чаша пудра захар на пяна, един по един се добавят жълтъците и се бие до побеляване. След това белтъците се разбиват с ½ чаена чаша пудра захар на сняг. Заквасената сметана се разбърква предварително до гладка маса. Смесват се постепенно отделните кремове, като се добавя и от сметаната. Бърка се с дървена лъжица, за да не спадне сместа. Две пакетчета желатин се разтварят в 120 мл студен сироп от компот. След като набъбнат се загряват на слаб огън докато се стопи желатина. Когато поизстине, към желатина постепенно се добавя крема, като постоянно се разбива с телена бъркалка.
С готовата смес се залива блата /трябва да е изстинал/ и се оставя в хладилника да стегне.

2- ри пласт крем
Отделно се разбива 200 мл течна сладкарска сметана, прибавя се сладкото от ягоди и се бърка с дървена лъжица. Желатина се накисва в 100 мл студена вода. След като набъбне се слага на слаб огън или водна баня да се разтопи и прибавят омесените сметана и сладко. Когато поизстине, към желатина постепенно се добавя крема, като постоянно се разбива с телена бъркалка.

Вече стегнал с първия крем изваждаме блата и го заливаме с 2-рия Оставяме на студено да стегне около 15-20часа.

Добър апетит!
 

Кремът се излива в желатина, а не обратно, защото иначе кремът е студен и веднага стяга желатина, става на парчета и не може да се разпредели равномерно и да си свърши работата да желира сместа.

Чаена чаша = 250 мл

четвъртък, 11 юни 2015 г.

Кучмачи



Днес искам да представя на Вашето внимание грузинско ястие от карантия. Приготвя се както с пилешка и така и с говежда такава. Избрах говежди субпродукти. Освен черен дроб, сложих сърце и бъбреци. Добавих и ароматни подправки. Получи се нещо вълшебно.

Продукти : Говежда карантия - 200 г сърце, 200 г черен дроб, 200 г бъбреци, 60 мл олио, 60 мл червено вино, 60 мл бульон, 2 бр. дафинов лист, 1 бр голяма глава лук, 3-4 скилидки чесън, 1 връзка пресен кориандър /магданоз/, ½  чаена лъжица сминдух, 1/2 чаена лъжица суха чубрица, ½ чаена лъжица естрагон, ½ нар, сол, смлян чер и червен пипер на вкус.

Начин на приготвяне: Почиствате карантията от ципи и жили. Измивате и накисвате за около 3 часа в студена вода. След това изхвърляте водата, слагате в тенджера, наливате нова студена вода да покрие 1 пръст продуктите и кипвате на огъня. Отново  прецеждате и изхвърляте водата. Заливате карантията с гореща вода и варите 30 мин. на умерен огън заедно с дафиновият лист. Отпенвате. Отнемате от огъня, изливате горещата вода, като си запазвате 100 мл от бульона. Заливате веднага със студена вода. Нарязвате карантията на дребни парчета по 1 см -  1.5 см .
Загрявате мазнината в тиган с незалепващо покритие или с много дебело дъно. Запържвате за около минута нарязаният лук, добавяте нарязаните субпродукти, виното и бульона. Задушавате под похлупак на умерен огън около 10-15 мин. Бъркате периодично. После добавяте подправките – чубрица, сминдух, естрагон, чер, червен пипер. Задушавате още 2-3 мин. Отнемате от огъня, посолявате и слагате пресования /счукан/ чесън и накълцаният магданоз. Готовото ястие охладете и поднесете поръсено със зърна от нар и нарязан магданоз.

Тук Кучмачи е още горещо и без зърна от нар
Добър апетит!

Аз лично при задушаването добавих, освен гореописаните подправки и зеленчуци,  малко пресен джоджен, ½ чаена лъжица кавказка подправка аджика и 1 малка сладка червена чушка нарязана на ситно.

сряда, 10 юни 2015 г.

Печени гъби с бекон на фурна


 
Лесна за изпълнение, бърза за направа и вкусна рецепта. Може би всеки от нас готвещите си има такива рецепти за спешни случаи.

Продукти: 500 г гъби печурки със средна големина, 100 г пушен бекон, 2 стръка пресен лук, ½ чаена лъжица червен пипер, 1/3 чаена лъжица смлян чер пипер, 2 супени лъжици бяло вино, 1 супена лъжица пресен копър, 60 г настърган кашкавал, 70 г краве масло, сол на вкус.
Вода – 100 – 150 мл

Начин на приготвяне: Гъбите, почистваме, изрязваме пънчетата и измиваме. Подреждаме ги в съд за печене – тава, дъното на който сме залели с малко вода. Поръсваме отгоре със сол, чер и червен пипер. На всяка гъба слагаме по тънко резенче масло, което да ги покрива изцяло. Добавяме нарязаният лук и виното, и печем 20 мин на 200 градуса предварително загрята фурна. След което изваждаме, обръщаме гъбите обратно, слагаме нарязаният на тънки ивици бекон и печем още 15 мин. Готово!
Сервираме ги топли, поръсени с накълцан пресен копър, настърган кашкавал и залети със соса останал в тавата след печенето.

Добър апетит!

вторник, 9 юни 2015 г.

Кубинско Мохито


 
Мохито (на испански: mojito) е традиционен кубински коктейл, който се приготвя от следните пет съставки: мента, бял ром, пудра захар (или сироп от захарна тръстика), зелен лимон и газирана вода.

Продукти : 60 мл бял ром, 4 - 5 бр. зелени листа на мента, 2 с л захар, сокът на ½ лайм /зелен лимон/, 1 шепа нарязан лед, 120 мл сода или минерална вода, 3 капки Bitter Angostura, листчета зелена мета за украса

Начин на приготвяне: Пуснете при нарязаният лед 3 капки Bitter Angostura.
Накъсайте листата с ментата, счукайте в хаванче леко да си пуснат сока. Отстранете листата и сокът смесете със захарта. След това добавете рома и лимоновият сок. Напълнете чашата с натрошен лед /от формички/, украсете накрая със свежи листа от мента. Насладете се на вкусът!

Наздраве!
Ако първоначално Вие малко кисел променете пропорциите докато нагодите Мохитото на Вашият вкус. Аз лично си добавих малко сироп- 20 мл. от мента, увеличих рома и нарязах още парчета лайм.

четвъртък, 4 юни 2015 г.

Сироп от ягоди


 
Продукти: 2 кг. добре узрели ягоди, 2 кг. захар, 400 мл. вода, 2 ч.л. лимонтузу.

Начин на приготвяне: Измивате добре със студена течаща вода ягодите. Почиствате от дръжките и листенцата. Подреждате в дълбок емайлиран или стъклен съд. Засипвате със захарта и наливате водата. Оставяте 12 часа на хладно захлупени. Бъркате периодично с дървена бъркалка да се разтопи захарта.
След това слагате на огъня да се вари докато ягодите сменят цветът си на светъл – около 13 мин. Не трябва да има пяна, ако се появи я отстранете. Прецедете през цедка /тензух/ всичко. В полученият сок /течност/ сложете лимонтузу и варете още 3 мин. После веднага напълнете в затоплени стъклени бутилки и оставете легнали да изстинат. Готово!
Съхранявайте на тъмно и хладно място.
Наздраве!

За дълготрайност можете за стерилизирате 10 мин. бутилките със сиропа. Но при мен са издържали по година в мазето без стерилизация.

вторник, 2 юни 2015 г.

Печено телешко и свинско месо с гъби на фурна


 
Добавете надпис
Продукти за 4 порции: 650 г свинско месо от бута, 350 г телешко месо, 350 г средни гъби – печурки, 1 червена чушка, 2 глави лук / 1 връзка пресен/, 2-3 скилидки чесън / 1 стрък пресен/, 1/2 връзка магданоз, 1 ч.л. смлян чер пипер, 1 ч.л. смлян кимион, 2-3 щипки стрита чубрица, сол на вкус – 1 ч.л. с връх, 2 – 3 с.л. бяло ароматно вино, 250-300 мл вода, 100 - 120 мл олио.

Начин на приготвяне: Измивате и почиствате от ципи  /телешкото/ месото. Подсушавате. Нарязвате на парчета по 5-6 см – свинското на по едри и дебели, телешкото на по тънки. Гъбите, почиствате, измивате и отрязвате „пънчетата“ почти до края. Нареждате ги по краищата на съда в който ще печете месото.
Парчетата месо сложете в найлонови кесийки и начукайте леко от отвсякъде с дървен чук.
Загрявате в тиган /тенджера/ мазнината и изпържвате от двете страни – по около 3-4 мин. нарязаното месо,  докато покафенее леко. Изпърженото месо нареждате в средата на тавата при гъбите. Заливате с горещата  мазнина отгоре наредените гъби. Слагате 250-300 мл вода /около 1 пръст от дъното/, виното, покривате с фолио и печете 1 час и 30 мин. на предварително загрята на 175 градуса фурна.
Лукът, чесънът и червената чушка нарязвате на дребно. След указаното по горе време за печене, изваждате съда с месото от фурната, махате фолиото и слагате отгоре нарязаните зеленчуци, посолявате с половината сол и подправки. Печете. Изваждате след 20 мин. обръщате месото и гъбите обратно, посолявате отново със сол и подправки. Печете още 20 мин. Готово! Налейте си червено вино, поръсете опечените гъби и месо с накълцан пресен магданоз, и

Добър апетит!