четвъртък, 28 май 2015 г.

Свински бъбреци със зеленчуци


 
Продукти: 600 г свински бъбреци, 1 морков, 1 голяма глава лук /2-3 стръка пресен лук/, 2-3 скилидки чесън /1 стрък/, 2 домата, 1 червена чушка, 1 зелена чушка, 1 резенче целина /по желание/, ½ връзка пресен магданоз, 1/3 ч.л. кимион, 1/3 ч.л. смлян чер пипер, 1-2 щипки стрита чубрица, 2 с.л. бяло вино, 1 с.л. бял соев сос, сол на вкус – ½ ч.л., 80 мл олио.

Начин на приготвяне: Разцепете суровите бъбреци на две и почистете от ципите. Сложете в дълбок съд, залейте със студена вода да ги покрие, захлупете и оставете на хладно 2.5 – 3 часа. След това време излейте водата, измийте ги със течаща студена вода. Напълнете тенджера с вода и кипнете бъбреците. Отнемете от огъня и изхвърлете водата.
Залейте с вряла вода бъбреците и варете на умерен огън около 30 мин. Отнемете от огъня, излейте водата и веднага налейте СТУДЕНА ВОДА. Нарежете половинките бъбреци на лентички. Оцедете. Запържете ги в олиото за около 5 мин. После сложете нарязаният на дребно лук и той да се запържи около 1 мин. След това добавете настърганите на едро ренде домати, /нарязаната на ситно целина/ и соевият сос. Намалете огънят на умерен. Разбъркайте добре да се посгъсти, прибавете нарязаните на дребно зеленчуци, пресованият /счукан/ чесън, подправките, бялото вино и солта. Нека покъкрят за няколко минути под похлупак да се омесят вкусовете. Непосредствено преди да свалите от огъня поръсете с магданоз.
Оставете ястието престои 5-10 мин. под похлупак и сервирайте.

Добър апетит!

сряда, 27 май 2015 г.

Сироп от мента



Сироп от мента с добавена зелена сладкарска боя за цвят
Продукти: Една по голяма шепа свежи листа от мента- около 100-120 г , 1 кг захар, сокът на ½ лимон, 1 ч.л. лимонтузу, 1 л   вода

Начин на приготвяне: Измийте добре листата от мента на течаща студена вода. След това ги накъсайте на ситно, сложете в дълбок съд и залейте с 1 л  студена вода. Затворете съда и оставете на ХЛАДНО  да престоят 48 часа. После прецедете течността и изстискайте листата. Добавете захарта, лимоновият сок и лимонтузуто. Разбъркайте добре да се разтопят. Налейте в стъклени бутилки и съхранявайте в хладилник.
Вляво сироп от маточина, вдясно сироп от мента
За дълготрайно съхранение заварете затворените бутилки 10 мин., след завиране на водата. Извадете и оставете бутилките легнали да изстинат. Съхранявайте на тъмно и хладно място – мазе.
Сиропът според народната медицина има и лечебна цел - за стомашни болки, при бодежи в сърцето, безсъние, нап­режение. Доза­та за употреба е 1 супена лъжица си­роп, разтворен в 100 мл вода, 4 пъти дневно на гладно.

Наздраве!

По същата рецепта можете да си приготвите сироп от листа на маточина. Препоръчва се при високо кръвно налягане, виене на свят, главоболие, за усилване на зрението и дори шум в ушите.

Листата на  ментата и маточината се берат в периода преди цъфтежа на растенията.

 

вторник, 26 май 2015 г.

Сладко от рози

За това сладко се използват цветовете на ароматната червена маслодайна роза.

Продукти: 200 г розов цвят, 1 кг захар,  500 мл вода, сокът на ½ лимон, 1 ч.л. лимонтузу.


Начин на приготвяне: Сложете водата и захарта в дълбок съд, като запазите 3-4 с.л. захар. Сложете на силен огън и пригответе рядък сироп – да ври 10 мин. след завиране на течността. Ако се появи пяна – отстранете я.
С останалите 3-4 с.л. захар претрийте леко розовите цветчета и пуснете във врящия сироп. Бъркайте и оставете да ври още около 10 мин., докато се сгъсти, но не много. Внимавайте да не стане на клей. Малко преди да свалите прибавете лимоновият сок и 1 ч.л. лимонена киселина /лимонтузу/. Цветът на сладкото се променя в яркочервен. Оставете да ври още 2-3 мин. и готово.Напълнете горещото сладко в затоплени бурканчета, затворете добре и обърнете с капачките надолу.

Добър апетит!
По принцип варя това количество сладко в тенджера с диаметър на дъното 22 см . Колкото по широко е дъното, отнема по малко време за сгъстяване. Всеки трябва да прецени сам гъстотата която иска за сладкото и това може да отнеме различно време за варене от указаното по горе.

понеделник, 25 май 2015 г.

Телешко соте

Продукти: 600 -700 г телешко месо /хубаво да е по-крехко и изчистено от ципите/, 1 к. ч. олио, 3 средни глави лук, 4-5 скилидки чесън, 1 бр. морков, 1 с. л. лютеница /ситно смляна/, 1 и 1/2 с. л. брашно /с връх/, черен пипер, кимион, чубрица, 2 с.л. бяло вино, магданоз и сол на вкус.

Начин на приготвяне: Измийте месото, подсушете го и нарежете на тънки ивици. Овалват се в брашното и ги изпържете в предварително сгорещената мазнина- леко да придобият светлокафяв цвят. Извадете месото и го оставете да се отцеди добре. В същата мазнина изпържете изчистения и нарязан на ситно лук, нарязаните на тънки ивици скилидки чесън и нарязания морков. Щом лукът стане стъклен, прибавете размитото в малко вода доматено пюре. Сложете и изпърженото месо и налейте 2 ч. ч. топла вода. Поръсете със стрита суха чубрица на вкус.  Оставете ястието да ври на умерен огън около 40 - 60 мин, така че да остане почти на мазнина. Към края на варенето прибавете виното. Подправете с черния пипер, кимиона солта и ситно нарязания магданоз, изключете нагревателния уред, дръжте ястието още 2-3 мин. на огъня и го сервирайте топло.
Като гарнитура към приготвеното ястие можем да добавим картофено пюре или варен ориз.


Добър апетит!

неделя, 24 май 2015 г.

Лозови сарми с кайма и ориз




 
Продукти: Top of FormBottom of Form1 връзка лозови листа /30-35 бр./, 500 г кайма, 1 ч.ч. ориз, 1 малка глава лук /или 2-3 стръка пресен лук/, 2-3 пресовани скилидки чесън, 1 ч.ч. вода, 1 ч.л. сол, ½ ч.л. смлян чер пипер, ½ ч.л. смлян кимион, 1 с.л. нарязан пресен магданоз, 1 ч.л. нарязан пресен джоджен, 80 мл олио.
Около 2 ч.ч. вода.
Още вода за заливане.
Начин на приготвяне: Лукът се нарязва на ситно и се запържва в добре загрятата мазнина /олио/ за няколко минути, докато стане „стъклен“ Прибавят се – каймата накъсана на малки „парцалчета“, почистеният, измит и подсушен ориз. Разбърква се ,да се надроби каймата“ и добавя водата. Намаля се огънят на умерен и периодично се бърка, докато оризът поеме водата. Сваля се от огъня. Прибавят се подправките, пресованият чесън и солта. Всичко се разбърква много добре.
Ако сте си набрали свежи лозови листа, то е нужно леко те да се попарят в слабо подсолена гореща вода – потапят се за кратко време. Това се прави да могат по-лесно да се навият сармите.
Във всяко листо се поставя по лъжица от плънката и се завива стегнато на руло.
После се нареждат така оформените сарми плътно една до друга в тенджера. Заливат се с вода, колкото да ги покрие – около 1 и 1/2 ч.ч., и се затискат с обърната чиния, за да не се развият докато се варят. Сваряват се на тих огън за около 30 минути /от завиране на водата/ под похлупак, докато водата изври /поеме от ориза/.
Лозови сармички сервирани с прясно сирене и пържени тиквички
 
Сервират се с кисело мляко, или млечен чеснов сос.
Добър апетит!
Ч.ч = 250 мл  .



 

събота, 16 май 2015 г.

Тиквички и картофи със сирене и яйца на фурна


Още една вкусна рецепта с тиквички. Нали сега започва сезонът им. Да им се насладим.
Необходими продукти :  3 бр. тиквички /700 гр./, 300 гр. картофи, 1 бр. морков, 1 резен целина,  200 гр. настъргано сирене, 250 мл. прясно мляко, 5 бр. яйца, 120 гр. сухари, 2 с.л. бяло вино, 2 стръка пресен чесън, 1 по голям стрък пресен лук, ½ връзка пресен копър, 1 с.л. пресен магданоз, ½ ч.л. смлян чер пипер, 1 равна ч.л. червен пипер, 1 ч.л. сол /на вкус/, 50 гр. краве масло.
олио за намазване, галета за поръсване вкус.

Начин на приготвяне: Тиквичките се измиват, обелват и изчистват от семките /ако са големи/. Картофите и моркова също се обелват и измиват.  Настъргват се всички зеленчуци /без лука и чесъна – те се нарязват на ситно/ на едро ренде. Сухарите се счукват на дребно и накисват в млякото. Сиренето се натрошава.  Всичко се смесва, заедно с 2 с.л. разтопено краве масло,бялото вино, подправките, солта и обърква с дървена лъжица. Сместа се изсипва в тавичка /диаметър 20 см./, дъното на която е намазано с олио и поръсено с галета. Отгоре се слагат бучици краве масло – 25 гр. поръсва се с червения пипер и пече около 40 мин. на 190 градуса. След 30 мин. може да се покрие с фолио да не загори отгоре.
 

Сервирайте, като изстине с краве мляко.
Добър апетит!

сряда, 13 май 2015 г.

Тиквички с ориз и бакла


Продукти: 500 гр. тиквички , 500 гр. бакла – млада и прясна, 4 стръка пресен лук, 1 стрък пресен чесън, 1 бр. морков,  3/4 ч.ч. ориз , 120 мл. олио /зехтин/, 1 ч.л. червен пипер, 1/3 ч.л. смлян чер пипер, ½ връзка пресен копър, 2 щипки стрита суха чубрица, 1 ч.л. сол /или на вкус/

Начин на приготвяне: Баклата се нарязва на малки парченца. Тиквичките се обелват, изчистват от семенната част и нарязват на дребно. Задушават се заедно в мазнината около 5 мин. на умерено силен огън. После се прибавят нарязаните на дребно лук, чесън, морков и червеният пипер. Задушава се още около минута. Налива се 500 мл. топла вода и се вари на тих огън докато поомекнат зеленчуците. Добавяте изчистеният, измит и подсушен ориз и варите докато се свари - 15 - 20 мин..Разбърква се ястието периодично. Пет минути преди сваляне от огъня се слагат черният пипер, нарязаният копър, чубрицата и солта.
Може да сервирате с кисело мляко.

Добър апетит!

вторник, 5 май 2015 г.

Спанак с яйца и сирене на фурна

Продукти за 2 порции: 300 гр. пресен спанак, 3 стръка лук, 3 яйца, 3 чери доматчета, 1 неголяма червена чушка, 2-3 стръка пресен джоджен, 1 ч.л. пресен магданоз, 150 гр. сирене, 2 щипки чер пипер, 40 мл. зехтин /олио или краве масло/, сол на вкус.
Олио за намазване на тавичката /саханчетата/

Начин на приготвяне: Спанакът се почиства от дръжките и измива добре със студена вода. Оцежда се и нарязва на лентички. Лукът, доматите и чушката се нарязват на дребно.
Всичко се задушава в сгорещената мазнина за около 5 мин. Отнема се от огъня и се добавят зелените подправки, натрошеното сирене, леко разбитите яйца, чер пипер и сол на вкус. Омесва се всичко и изсипва в намазнена малка тавичка / или две саханчета с диаметър 18 см./. Пече се предварително загрята на 190 градуса фурна около 20 мин. сервира се топло, като можете да го залеете с малко доматен сос, салца.

Добър апетит!

понеделник, 4 май 2015 г.

Пикантен спанак със сирене и яйце

Продукти за 1 порция: 200 гр. пресен зелен спанак, 2-3 стръка пресен лук, 3 чери доматчета, 1 малка сладка червена чушка, 1 малка люта зелена чушка, 1 яйце, 60-100 гр. сирене, 1 ч.л. пресен джоджен, 1 ч.л. пресен магданоз, 40 гр. краве масло /зехтин, олио/, 1-2 щипки смлян чер пипер, сол на вкус.

Начин на приготвяне: Почистете спанака от дръжките, измийте и оставете да се оцеди. Нарежете на лентички. Лукът, доматите и чушките също нарежете на дребно. Загрейте мазнината в тиган и задушете за около 5 мин. нарязаните зеленчуци докато омекнат. Отнемете от огъня. Добавете натрошеното сирене, и нарязаните зелени подправки. Посолете с чер пипер и сол. Прехвърлете в подходящ съд за печене /саханче, огнеупорно керамична чиния/. Чукнете в средата едно яйце и печете около 10 мин. на 200 градуса предварително загрята фурна. Сервирайте топло.
Добър апетит!

събота, 2 май 2015 г.

Чийзкейк без печене


 
Продукти:

За блата /основата/ – 2 пакета чаени бисквити от 150 г , 80 г меко краве масло, 2 ванилии, 1 с.л. ликьор „Амарето“ /или по Ваш избор/
За крема – 350 г заквасена сметана, 250 г сирене Маскарпоне, 250 г подсладена сгущенка /кондензирано мляко/ + 2-3 с.л. пудра захар, 5 г желатин.
300 г джем от сини боровинки или сладко, 5 г желатин, 120 мл топла вода.
100 мл студена вода за желатина.
Ягоди или друг плод по желание за украса.

Начин на приготвяне:
Блат - Счуквате на трохи бисквитите и омесвате с другите продукти за блата, докато се получи еднородна смес. Друг вариант - Слагате бисквитите, ароматите, ликьора и мекото масло във блендер и пасирайте, докато получите трохи.
След това всичко се изсипва във тавичка с падащи стени с диаметър 24 см.. Подравнявате и притискате не много силно към дъното. След тази процедура аз оставям в хладилник докато приготвя крема.
Крем – Всички продукти да са на стайна температура. Разбивате добре с телена бъркалка Маскарпонето, след това добавяте сметаната и продължавате да разбивате, накрая сгущенката и пудрата захар. Разбивате до еднородна смес.
5 г  желатин смесвате с 50 мл студена вода /или според инструкциите на производителя/ и оставяте да набъбне. После загрявате на СЛАБ огън да се разтопи и прибавяте при постоянно бъркане с телена бъркалка крема. Отнемате от огъня и оставяте да изстине 2-4 мин.
Изваждате тавичката с блата от хладилника и изсипвате ОХЛАДЕНИЯТ КРЕМ. Връщате обратно в хладилника за 1 ч. докато стегне кремът.
5 г желатин смесвате с 50 мл студена вода /или според инструкциите на производителя/ и оставяте да набъбне. После загрявате на СЛАБ огън да се разтопи и прибавяте при постоянно бъркане разреденият с топла вода джем или сладко. Отнемате от огъня и оставяте да изстине.
Върху крема нареждате плодове по избор и заливате с така приготвеният джем или сладко. Хубаво е да престои 24 часа в хладилник, да стегне добре. Чийзкейкът е готов и след 6 часа престой в хладилника.



Добър апетит!
Заквасена сметана /Берьозка/

Сирене Маскарпоне /Лидл/

Джем от сини боровинки /Берьозка/

Подсладена сгущенка /Берьозка/
 

петък, 1 май 2015 г.

Желирани яйца

Продукти: 10 бр. яйца, 1 бр. червена чушка, 1 бр. зелена чушка, 150 г шунка, 5-6 черни маслини, по 1 с.л. варена царевица и грах, 1 кисела краставичка, 350 мл бистър пилешки бульон,20 г желатин, пресен магданоз /копър/.

Начин на приготвяне: Желатинът се залива със 100 мл хладка вода. Използваме стари черупки на яйца, на които сме пробили  около 1 см дупка от по широкият край. Трябва да са добре измити веднага след пробиването и използването на вътрешността. Чушките, маслините, шунката и киселите краставички се нарязват на много ситно. Магданоза се накъсва на листа и във всяко яйце се слага по 1 или 2 листенца и от останалите продукти по малко. В горещия бульон се прибавя накиснатия желатин, разбърква се да се разтвори добре. Във всяко се яйце се слага от бульона, докато се напълни. Оставят се в хладилника или на студено за 1 нощ, след което се маха черупката

Добър апетит!

В зависимост от големината на черупките на яйцата продуктите могат да се увеличат или намалят.