вторник, 21 април 2015 г.

Гъбена чорба -2

Продукти: 500 гр. пресни гъби, 1 връзка пресен лук, 1 морков, 2 с.л. ориз, 1 резенче целина – корен, 1 малък домат, обелен и настърган или 1 с.л. доматено пюре, размито с малко вода, 1/2 връзка магданоз, по една супена лъжица пресен девесил, 1ч.л. прясна мащерка  /1 ч.л. стрита чубрица или босилек/ , 1 ч.л. пресен джоджен, 2 с.л. зехтин и 2 с.л. олио, 30 гр. топено сирене, 1 ч.л. с връх смлян червен пипер, сол и смлян чер пипер на вкус.

Начин на приготвяне: Запържваме леко нарязаните лук и целина в мазнината, като добавяме ситно нарязаните гъби и малко вода. Оставяме ги да се задушат няколко минути. После червеният пипер, задушаваме за около 60 сек. и домата. Наливаме 1.2 литра топла вода и настърганият на ситно ренде морков. Варим около 15 мин. на умерен огън под похлупак. Прибавяме изчистения, измит и подсушен ориз. Продължаваме да варим на умерен огън още 15-20 мин. Когато оризът набъбне, добавяме ситно нарязаните подправки, сол и малко смлян чер пипер. Варим още няколко минути. Сваляме от огъня, изчакваме водата да се успокои /да не ври/ и прибавяме настърганото сирене, като бъркаме енергично да се разтопи. Връщаме на умерен огън да кипне и изключваме. Можем да оставим на изключения котлон 15 мин.

Добър апетит!

понеделник, 20 април 2015 г.

"Тирамису" с .... козунак

Всяка година след Великденските празници остават неупотребени козунаци. Обикновено правя от тях сладкиш с кафе. Тази година реших да сменя традиционния крем и да го направя с този от тирамису. Е, и тук проявих малко „творчество” според продуктите в къщи. Не сложих жълтъци в крема, в козунакът си има достатъчно. Ето какво се получи.  Доста апетитен и привлекателен за окото сладкиш.


Продукти: 350- 400 г козунак, 400 мл инстантно кафе, 25 г  захар.
За крема: 500 мл прясно мляко, 200 г заквасена сметана, 250 г Маскарпоне, 180 г захар, 40 г  нишесте – лимон,150 г подсладена „Сгущенка” / кондензирано мляко/, 2 бр. ванилии, 2 с.л. ликьор „Амарето”.
Настърган шоколад за поръсване.

 

Начин на приготвяне:
Крем: 350 мл  мляко с половината от захарта  слагаме на нагревателния уред да се сгорещи на умерен огън. Нишестето омесваме с  останалата захар и 150 мл хладко мляко. Прибавяме ванилиите и ликьора. Гледаме да няма бучици. След като заври млякото, прибавяме размитото нишесте. Бъркаме постоянно докато се получи гъст крем. Сваляме от огъня. Оставяме да изстине напълно.
Разбиваме с телена бъркалка маскарпонето, след това добавяме при постоянно бъркане сметаната, изстиналият крем нишесте и накрая сгущенката. Объркваме до гладка смес.
Нарязваме козунака на филийки с дебелина около 1 см .  Изстиналото кафе омесваме с 25 г захар. Топим козунака в него и редим половината на дъното на съд. Заливаме с 1/2 част от  крема. След това още един ред накиснат козунак и пак крем. Оставяме да престои 12-24 часа в хладилник.

При поднасяне поръсваме с настърган шоколад.

Маскарпоне

Сгушенка
Добър апетит!

неделя, 19 април 2015 г.

Картофена яхния

Продукти:  1 кг картофи, 1 връзка пресен лук /или две средни глави кромид лук/,  1 стрък пресен чесън, 1 среден морков, 1 домат +  щипка захар, 1 с.л. домашна лютеница, 2 с.л. пресен магданоз, 1 с.л. пресен джоджен, 1 ч.л. стрита суха чубрица, 2 с.л. зехтин, 2 с.л. олио, 1 с.л. равна смлян червен пипер, 1 ч.л. с връх сол.
По желание 1-2 с.л. брашно, препечено на сух тиган и размито с малко вода.

Начин на приготвяне: Обелете картофите с белачка, измийте със студена вода и нарежете на едри парчета. Ако са млади и малки можете да изстържете кората и да не ги режете.
В тенджера загрейте мазнината на малко над средната температура. Задушете ситно нарязаните лук, чесън и морков. След това за около 60 сек. червеният пипер. Добавете настърганият на едро ренде домат, захарта и оставете под похлупак за 3-5 мин., като периодично бъркате. Прибавете нарязаните картофи, чубрицата и налейте топла вода, която да ги покрие 1 пръст. Намалете огъня на умерен и варете под похлупак около 30 мин. /времето може да е различно в зависимост от вида на картофите и тяхната големина/.  След това добавете зелените подправки, солта, размитото брашно /може и да не добавяте брашно, но при наливането на водата, тя трябва да стига до горния край на продуктите в тенджерата/ и размитата с малко вода лютеница. Още 5 мин. да поври на тих огън и готово.

Добър апетит!

петък, 10 април 2015 г.

Ориз с булгур и спанак на фурна



 
Една идея за гарнитура към печеното агнешко месо по празниците.

Продукти: 600 гр.пресен спанак, 2/3 ч.ч. /250мл./ ориз,1 к.ч. булгур, 1 к.ч. олио – около 70 мл., 1 връзка пресен лук, 1 стрък зелен чесън, 1 малък домат, обелен, 1 с.л. нарязан пресен джоджен, 1 с.л. нарязан пресен магданоз, 1 морков,  1-2 щипки захар, 1/3 ч.л. смлян чер пипер,щипка мащерка,  сол на вкус – 1 ч.л..

Приготовление:Булгурът го накисваме в малко студена вода, колкото да го покрие 30-40 мин. преди приготвяне на ястието.
Загряваме олиото малко над средната температура в по дълбок и голям тиган. Задушаваме в него нарязаните лук,чесън и морков. Прибавяме измитият и подсушен ориз. Когато стане „стъклен” добавяме ситно нарязаният домат / омесен със захарта/,оцеденият булгур и нарязаният на лентички спанак. / от спанака запазваме 3-4 свежи листенца/. Още около  минута задушаваме на умерена температура. Наливаме около 3 ч.ч. топла вода. След като кипне водата, държим около 5 мин. на огъня при периодично разбъркване. После  прибавяме  джоджен, магданоз, мащерка, листенца спанак, черният пипер и солта.
Прехвърляме в затоплена тавичка. Печем в предварително загрята фурна  на 180- 200 градуса още около 20 мин. докато водата в съда се изпари и запече оризът.

Сервираме като гарнитура към печено агнешко.
Добър апетит!

 

сряда, 8 април 2015 г.

Салата от пресен спанак и варени яйца

Продукти: 400 гр. зелени листа от млад спанак, 2 бр. средни червени домата, 2 – 3 бр. сварени яйца, 2-3 стръка пресен лук, по няколко щипки пресен магданоз и джоджен.

Маслини за украса.  

Дресинг – 1 ч.л. винен оцет, 1 с.л. балсамов оцет, на върха на ножа дижонска горчица – колкото голяма капка, ½ ч.л. мед,  ½ скилидка чесън настъргана на много ситно, 1/4 ч.л. прясно нарязан босилек /може да се пропусне, ако нямате/, 1 с.л. олио, 2 с.л. зехтин, няколко щипки сол /на вкус/, щипка чер пипер.

Начин на приготвяне:
Дресинг – омесвате всички продукти и оставяте поне 2 часа да престоят, като периодично обърквате /разклащате, ако е в чаша или шишенче/.
Измийте листата на спанака добре със студена вода. Почистете от дръжките и нарежете на лентички. Доматите, пресният лук, зелените подправки и яйцата също нарежете на дребно. Омесете. Залейте с дресинга. Аз лично обичам да понамачкам леко салатата, но можете да не го правите. Украсете с маслини и поднесете.

Добър апетит!
Понякога прибавям към салатата 1-2 бр. печени и обелени червени чушки.

вторник, 7 април 2015 г.

Яхния от коприва – 2

Вече в блогът ми има една рецепта за яхния с коприва. Тази, която днес ще ви представя е по постна и оскъдна откъм продукти. С много по изразен вкус на коприва.

Продукти: 800 гр. връхчета от млада коприва, 4 супени лъжици олио, 1 глава кромид лук или 4-5 стръка пресен лук, 1 чаена лъжица доматено пюре или 2 пресни домата, обелени и настъргани на едро ренде, 1 кафена чашка ориз, 1 чаена лъжичка червен пипер, 1 чаена лъжичка сол.

За поръсване – смлян чер пипер.      

Начин на приготвяне: Копривата се измива и попарва с гореща вода за 10 мин..  
Нарязва се на дребно.
В тенджера олиото се загрява на умерен огън. Задушаваме нарязаният на ситно лук. Прибавяме копривата и прадължаваме да задушаваме на умерено силен огън, като непрекъснато бъркаме с дървена лъжица. След 10 мин. слагаме доматеното пюре, размито с 1 кафена чашка топла вода и оризът, изчистен, измит и подсушен. Намаляваме огъня, след няколко минути слагаме солта, червеният пипер, разбъркваме. Наливаме 1 литър гореща вода. Сега вече варим на тих огън докато се свари оризът и омекне копривата напълно.


Яхнията се поднася поръсена със смлян чер пипер и кисело мляко.

Добър апетит!

Понякога вместо с коприва, правя тази яхния със спанак или лапад.
Тук поднесена с яйце по панагюрски
 

събота, 4 април 2015 г.

Яхния с коприва


 
Продукти: 350 гр. връхчета на млада коприва, 4 стръка пресен лук, 1 стрък пресен чесън, 2 с. л. с връх ориз, 1 с. л. пресен джоджен, 1 с. л. пресен магданоз, 1 с. л. червен пипер, 100 мл. доматен сок + щипка захар, 1 бр. морков, 100 гр. мариновани гъби /консерва/, 1 бр. печена червена чушка, 2 с.л. зехтин, 2 с. л. олио, 2 с. л. с връх брашно, ½ ч.л. нарязана прясна мащерка,  сол на вкус

Приготвяне: Копривата се почиства, измива и попарва за 10 минути. В мазнината се запържват ситно нарязаният лук, чесън и морков. Добавяме се омесените червен пипер и брашно.Бърка се енергично.
Налива се 600 мл. топла вода. Прибавят се оризът, попарената и накълцана коприва и подправките. Яхнията се вари на тих огън, докато се свари ориза и сгъсти около 20-25 минути, след като заври водата. Пет минути преди краят се прибавят доматеният сок и захарта, маринованите гъби и нарязаната печена чушка. Периодично ястието се разбърква по малко, за да не загори. При сервиране пролетната манджа с коприва се поръсва по желание орехови ядки.


Можете в средата на една порция да счупите 1 сурово яйце и запечете на фурна за 10-12мин. на 200 градуса в керамична чиния или саханче.

Добър апетит!

петък, 3 април 2015 г.

Печена патица

Продукти: 1 бр. питомна патица – 2.2 – 2.5 кг., сол на вкус, 1 ч.л. червен пипер, 1 ч.л. равна чер пипер – меланж /смес от бял и чер пипер/, сокът на 1 мандарина, 1 с.л. бял соев сос,1 ч.л. сух розмарин, 1 с.л. брашно, 80 мл. ароматно бяло вино, 1 голяма глава чесън, 1 средно голяма глава лук.
1 кг. картофи + сол, олио, червен и чер пипер .

За марината – вода, около 2.5 литра, джинджифил – 1 корен, средноголям, бял соев сос – 50 мл., оризов оцет 60 мл. или 100 мл. ароматно бяло вино, 1 ч.л. Съчуански /китайски/ смлян пипер – може да го замените с меланж, 1 ч.л. звезден анасон, 3-4 гвоздейчета карамфил, 1/3 ч.л. канела, 1 ч.л. стрит сух копър, мед – 3 с.л.
 
Начин на приготвяне: Изрежете излишните кожички на патицита около отворите.
Сложете всички подправки за маринатата във водата и заварете – само да кипне. Оставете да се охлади и накиснете патицата в нея за около 4 часа. Патицата да е под водата. Извадете и оцедете.
Натрийте патицата със сол отвътре и отвън. След това смесете меланжа, сокът на прясно изцедена мандарина, соевият сос, червеният пипер,виното и брашното.Разбъркайте добре до гладка смес. Намажете с помощта на четка отвсякъде патицата – трябва да Ви остане около 1/3 от сместа. Запазете я.
Завържете й краката с готварски конец /да не бяга :)/ , а крилете подпъхнете под тялото. Поставете на скара /решетка/ в подходящ съд. Сложете в дълбока тава. Да има най малко 3 см. височина от дъното на съда и скарата. Загрейте фурната на 170 градуса, сложете отстрани нарязаните на две части измит лук и чесън без да са обелени. Налейте 250 мл. вода /може да добавите 50 мл. от маринатата/.
 Печете под фолио 1ч. и 20 мин. През това време обелете картофите и ги нарежете по дължина на четвъртинки. Посолете ги и оваляйте в олио, червен и чер пипер.
Извадете патицата от фурната, открехнете внимателно фолиото, намажете патицата с останалата смес за мазане. Изхвърлете течността от дъното на тавата. Сложете отново малко гореща вода и картофите. Печете под фолио още 1 ч. и 10 мин., после махнете фолиото и запечете  още 20 мин. до придобиването на приятен кафеникав загар.
Извадете от фурната и покрийте с фолио за 30 мин. Сервирайте с картофите и зелена салата.

Добър апетит!

 
Ако патицата е по тежка от 2.5кг., времето за печене се увеличава. За да се уверите дали е добре опечена, като я боднете с вилица по по месестите части трябва да пусне БИСТРА течност.

 

четвъртък, 2 април 2015 г.

Сладка каша от брашно

Тази сладост ми е останала от съвсем ранните детски години. Когато ходех при баба ми /лека й пръст/, тя с удовоствие ми приготвяше тази бърза и сладка вкусотия. Първоначално вместо захар беше с мед, но после като захарта стана по достъпна и не толкова дефицитна, го правеше със захар. Да се върнем назад във времето на нашите баби и дядовци. Ето рецептата.

Продукти: 1 и 1/3 ч.ч. /200мл./ бяло брашно, 500 мл вода, 1 ч.ч. захар, 1 ванилия, 2 с.л. мед, 30 г краве масло.

Начин на приготвяне: Предварително се приготвя сироп от водата, захарта, меда и ванилията. Вари се около 10 мин. на умерена температура и се оставя да изстине, но не напълно, а да е леко топъл.
В тенджера /тиган/ с дебело дъно на умерена температура се запича пресятото брашно докато покафенее леко. Бърка се постоянно. После постепенно заливаме с топлия сироп, бъркайки с телена бъркалка, да не се получат бучици. Бърка се до гладка смес и леко сгъстяване. Прибавя се маслото и отново се бърка до еднородна смес. Отнема се от огъня.
Разпределя се в чинийки /чашки/ и оставя да изстине няколко часа на студено да стегне. Може да се пропусне тази процедура и да се консумира непосредствено след изстиването – около 20 мин.

Това е базовата основа. Вместо вода може да се използва прясно мляко. Количеството вода може да бъде различно, в зависимост дали искате кашата да бъде по гъста или по рядка. В сиропа може да се добавят различни ароматизатори, прясно изцедени сокове от цитрусови и други плодове. Преди да бъде разсипана в чашки /чинийки/ в кашата може да се сложат попарени, изцедени сушени плодове, стафиди, леко препечени и натрошени орехи.
След като е престояла 24 часа в хладилник. Сервирана с топинг.

Добър апетит!

Супа от коприва и прясно сирене


 
Необходимите продукти: 400 гр. връхчета на свежа коприва,1 и 1/2 супена лъжица брашно,  4 средни стръка пресен лук, 1 стрък пресен чесън, 1 морков, 2 супени лъжици зехтин и 2 супени лъжици олио, 2 супени лъжици с връх ориз, 100 мл. доматен сок / 1 домат, обелен и настърган на едро ренде/, 1 супена лъжица джоджен, 1 супена лъжица пресен магданоз, 1 чаена лъжица червен пипер, щипка черен пипер, 1 чаена лъжица мащерка, сол на вкус, 1 яйце и 1 чаена лъжица лимонов сок, 150 – 200 гр. прясно сирене /за предпочитане овче/, става и с нормално узряло.
Картоф по желание

 
Начин на приготвяне:  Коппривата се измива и попарва с 1 литър вряла вода. След 10 мин. оцежда и нарязва на дребно. На умерен огън в мазнината се задушават ситно нарязаните морков, лук и чесън. След това се добавя пресятото брашно,червен пипер и малко вода. Слага се   копривата. Задушава се. Налива се 1 л и 500 мл. гореща вода и се оставя да кипне. Прибавя се ориза / евентуално нарязаният картоф/. След 15 мин. добавяте доматеният сок.  Вари се още около 15 мин. Накрая / 5 мин. преди да снемем от огъня/ се слагат сол на вкус, черният пипер и накълцаните джоджен, мащерка и магданоз. Готовата супа се сваля от огъня. Поръсва се с натрошеното сирене. Оставя се да престои 4-5 мин. и застройва  с едно разбито с лимоновият сок яйце.
Оставете захлупена супата още 10-15 мин. Сервирайте.

Добър апетит!