вторник, 22 декември 2015 г.

Базелски меденки


 
 

Продукти:
Тесто - 200 г течен мед, 50 г пудра захар, 25 г  глюкоза, 250 г брашно, 5 г ванилова захар, 5 г канела, 1 ч.л. настъргана кора от лимон, 2 г смляно индийско орехче, 2 г стрит карамфил, 2 счукани зърна кардамон, 2 счукани зърна бахар, 2 счукани зърна бял пипер, 2 г сол, 6 г амонячна сода / 1 ч.л./, 20 мл вишновка, 100 г леко запечени бадеми или лешници, 60 г захаросани портокалови корички
Фондан, бяло покритие – 200 г пудра захар, 50 г краве масло, 25 – 30 мл вряща вода.
Шоколадово покритие - 60 г чер шоколад, 1 с.л. мляко, 15 г краве масло.

30 мл прясно мляко за намазване.

Начин на приготвяне: Смесете медът, пудрата захар и глюкозата. Омесете добре. След това прибавете добре пресятото брашно, омесено с подправките, настърганата лимонова кора и солта. Замесете меко тесто /може леко да лепне, но не прибавяйте повече брашно/. Сложете в найлонова кесия /фолио/ и оставете в ХЛАДИЛНИКА ЗА 24 часа да „узрее“. Извадете, нека постои малко на стайна температура да поомекне и внимателно премесете, докато е още охладено. Разстелете и прибавете угасената във вишновката амонячна сода. Премесете внимателно. След което сложете счуканите на ситно бадеми /лешници/ и нарязани на малки парчета портокалови корички. Премесете и сложете за 10 мин. да се охлади в хладилника /тестото лепне/. После набрашнете повърхност и разточете тестото на лист с дебелина 5 мм . Изрежете правоъгълници или кръгове по желание.
Сложете ги в застлана с готварска хартия тавичка. Намажете с прясно мляко отгоре готовите за печене меденки с помощта на четка.
Печете в предварително загрята на 150 градуса фурна около 25 мин.
Извадете и охладете напълно.
Загрейте в отделен съд на слаб огън 50 г краве масло. След като се разтопи прибавете пудрата захар и бъркайте енергично до получаване на хомогенна смес. Снемете от огъня и прибавете при постоянно бъркане врялата вода. Оставете леко да се охлади за минута. Намажете меденките отгоре. Два- три часа на хладно /не в хладилник/ да стегне фондана.
Разтопете шоколада с 1 с.л. мляко на слаб огън, прибавете кравето масло и объркайте да еднородна смес. Намажете меденките от другата страна. Оставете да изсъхнат. Съхранявайте на сухо и хладно място в затворена кутия.


Добър апетит!
Това са продукти за около 30 бр. меденки.

Това е моя интерпретация на рецептата на австрийският сладкар Карл Шумахер.

3 коментара:

  1. Прекрасни са меденките.Много подходящи и за Бъдни вечер, постни, богати на аромати.
    ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ И ПРИЯТНА ПРЕДПРАЗНИЧНА ПОДГОТОВКА !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Весели празници на Вас и Вашето семейство! Поздрави!

      Изтриване
  2. Звучат и изглеждат чудесно! Ще ги приговя задължително съвсем скоро.

    ОтговорИзтриване